Iohannis cheama partidele parlamnentare la Consultari: Cer sa se aplice ce a decis poporul
alegeri europarlamentarealegerireferendumreferendum justitieklaus iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a facut un apel public la cetatenii romani, de a se implica activ, astfel incat politicienii sa respecte Referendumul si sa nu mai incalce statul de drept si dreputurile fundamentale ale omului. "Ma astept ca intreaga societate sa se implice, astfel incat politicenii sa nu ignore rezultatul de la referendum", a spus presedintele, inainte de inceperea consultarilor cu partidele parlamentare, pe care le are programate pentru marti si miercuri. La consultari, presedintele vrea sa gaseasca solutiile prin care mediul politic sa puna in practica "ce a decis poporul" la Referendum.
Presedintele spune ca rezultatele de la Referendum arata clar vointa poporului roman, aceea de a respecta parcursul european si principiile statului de drept.
"Concluzia, dupa scrutinul din 26 mai, este una foarte simpla si doresc sa o impartasesc si cu dumneavoastra: romanii au spus ferm ca isi doresc un parcurs european pentru Romania, in ciuda incercarilor esuate de a slabi increderea cetatenilor in proiectul european. Romanii au dovedit, prin vot, ca orice schimbare incepe de la o aspiratie si de la intelegerea modului in care functioneaza lumea de astazi. Romanii au transmis un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au hotarat ca locul Romaniei este, fara indoiala, in Uniunea Europeana, in randul statelor care sustin si cred in proiectul european, si, pe scurt, au demonstrat ca isi doresc sa se implice activ in apararea statului de drept”, a afirmat Klaus Iohannis, marti, in cadrul Forumului International al Societatii Civile.
Potrivit lui Iohannis, prin votul de la Referendum, romanii au respins "discursul antieuropean"si eu demonstrat ca inteleg perfect faptul ca Romania se afla in pericol din cauza curentelor eurofobe, extremiste, nationaliste si populiste.
"In Romania, ca si in alte state ale Uniunii Europene, cetatenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetatenilor statelor membre au dovedit ca inteleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, nationaliste si populiste. Este un moment potrivit sa continuam sa gasim solutii pentru apararea democratiei, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider ca sunt posibile prin educatie. Avem datoria de a lasa generatiilor viitoare o traditie in implicarea civica la toate nivelurile societatii. (...) Rezultatele din 26 mai au confirmat ca lucrurile se pot schimba in timp, in mai bine, insa doar cu o implicare larga din partea cetatenilor. Si ma astept ca cetatenii sa se implice si in continuare! Ii indemn sa aiba asteptari de la cei pe care i-au ales sa ii reprezinte in Parlamentul European, sa ii urmareasca si sa reactioneze imediat la orice actiune care contravine valorilor asumate si angajamentelor luate. In acelasi timp, ma astept ca intreaga societate romaneasca sa se implice, astfel incat politicienii sa nu poata ignora rezultatul de la referendum, iar acesta sa fie pus in practica imediat”, a completat Iohannis.
Referindu-se mai concret asupra pericolelor care pandesc Romania din cauza unor interese politice, presedintele a criticat din nou ordonanta de urgenta adoptata luni de Guvern, prin care este modificata legea electorala in privinta alegerii presedintilor de Consilii Judetene.
Seful statului a amintit de una din intrebarile de la referendum, care prevede si extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala si la alte entitati in afara de Avocatul poporului.
"Ar fi fost bine sa existe aceasta cale de atac fiindca PSD, care a pierdut rusinos alegerile, s-a apucat din nou de ordonante de urgenta, chiar in domeniul alegerilor, mai exact alegerile locale pentru presedintii de Consilii Judetene. O abordare fundamental gresita din partea PSD. Trebuia PSD, dupa aceasta palma primita de la electorat, sa se abtina de la orice ordonanta de urgenta”, a spus Klaus Iohannis.
Iohannis spune ca este extrem de important sa protejam dreptul fundamental la vot, amintind ca in acest an se implinesc 30 de ani de la caderea comunismului in Romania.
"In acest an se implinesc 30 de ani de la caderea regimurilor comuniste din Romania si din Europa de Est. In tot acest timp, organizatiile societatii civile au jucat un rol activ in promovarea bunei guvernari si a democratizarii in societatea romaneasca. Societatea civila a dat semnale puternice in ultimii ani ca atasamentul pentru valorile democratice autentice este fundamental, iar campania pentru alegerile europarlamentare si pentru referendum a dovedit exact aceasta evolutie. Segmente importante din societatea civila se implica acum pentru a proteja un drept fundamental, dreptul la vot”, a mai spus seful statului.
In cele din urma, presedintele spune ca romanii, ca societate civila, impreuna cu institutiile europene si statele membre ale Uniunii Europene ar trebui sa isi consolideze relatia si sa colaboreze pentru respectarea principiilor democratice, europene.
"Momentul special prin care trece Uniunea Europeana indeamna la o intarire a relatiei dintre statele membre, institutiile europene si societatea civila. Acestea trebuie sa gandeasca, sa lucreze si sa actioneze in unitate si solidaritate acum mai mult ca oricand. Orice proces de consolidare a proiectului european, printr-o integrare mai profunda si o adaptare la provocarile si crizele prin care trece Uniunea, nu poate fi complet si credibil fara implicarea societatii civile. Societatea civila poate furniza expertiza de foarte buna calitate, de care autoritatile trebuie sa inteleaga ca au nevoie. Cred ca este absolut necesar sa reconstituim legaturile solidaritatii umane, sa gasim solutii pentru recastigarea sensului cetateniei, inteleasa ca angajare activa si responsabila pentru modernizarea societatii. Asadar, avem nevoie de solidaritate, unitate, implicare si decizii care sa redea increderea in viitor si pentru generatiile care vor veni. Mai simplu, se numeste viziune”, a conchis Iohannis.
Incep consultarile cu partidele parlamentare la Cotroceni
Declaratia de mai sus a presedintelui este facuta inainte de inceperea consultarilor de marti de la Cotroceni, unde seful statului a spus ca a chemat partidele la consultari deoarece vrea sa stie "cum vad partidele parlamentare spatiul politic si evolutiile dupa alegerile europarlamentare”.
"La consultari voi aborda si chestiuni legate de urmarile politice. Este evident ca trebuie sa reluam discutia despre statul de drept in Romania, pe imbunatatirea legilor justitiei care au fost adoptate cu opozitia larga a presedsintelui, a opozitiei parlamentare, a asociatiilor de profil. E clar ca acest vot dat la europarlamentare, care a sanctionat drastic discursul antieuropean al PSD, inseamna un vot clar pentru calea europeana, pentru integrarea Romaniei mai profunda in UE, si aceasta chestiune trebuie discutata in cadrul consultarilor. In realitate urmarile acestui referendum sunt multiple, pozitive pentru Romania si am de gand sa convoc partidele si sa discut atata vreme cat sa implementam total vointa cetatenilor” , a spus Klaus Iohannis.
"Acum suntem in momentul in care trebuie sa decidem cum sa punem in practica ce a decis poporul. Pentru a gasi cele mai bune proceduri, am decis sa convoc partidele la consultari pe aceasta tema. Ce a decis poporul trebuie pus in practica, in Constitutie. Se face in Parlament, in prima faza”, a mai declarat Klaus Iohannis.
"Am convocat referendumul pe care l-am castigat impreuna cu romanii", a spus presedintele Iohannis. "Romanii au spus ferm ca isi doresc un parcurs european, in ciuda incercarilor esuate de a slabi increderea in proiectul european.", a adaugat acesta,
Presedintele Klaus Iohannis se va intalni marti si miercuri, cu cate 5 reprezenanti ai fiecarui partid, dupa urmatorul program:
Programul consultarilor pentru marti, 4 iunie:
Ora 12:00 - Partidul National Liberal (PNL);
Ora 14:00 – Uniunea Salvati Romania (USR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR).
Programul consultarilor de miercuri, 5 iunie
Ora 11:00 – Partidul Miscarea Populara (PMP);
Ora 12:00 – Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE);
Ora 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 14:00 – Grupul parlamentar al minoritatilor nationale;
Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD).