INS: 61.400 de locuri de munca neocupate. Declinul demografic si salariile nemotivante ii fac pe tineri sa prefere sa nu munceasca in tara.
locuri de muncasomajdeclin demograficjoburisalarii
Lipsa locurilor de munca a reprezentat pentru o buna perioada de timp o tema importanta de discutie in tara noastra. Fiind o discutie care s-a intins pe mai multi ani, multi dintre tineri au preferat sa nu mai astepte si sa isi incerce norocul peste granite. In aceste conditii, astazi ne confruntam cu niste statistici greu de digerat pentru multi dintre noi. Nu numai ca sunt locuri de munca, ba chiar sunt prea multe. Mai exact, peste 61.000 de locuri de munca vacante. In acelasi timp, numarul somerilor este de aproximativ 400.000. Pe langa acestia, multi altii care nu lucreaza si nici nu primesc niciun fel de ajutor din partea statului.
INS: 61.400 de locuri de munca neocupate
Poate ca ne vine greu sa credem la o prima vedere, insa statisticile prezentate la inceputul acestei saptamani de cei de la INS nu mint. Romania are 61.400 de locuri de munca pe care nu le vrea nimeni. In conditiile in care in Romania sunt peste 400.000 de someri. In comparatie cu primele trei luni ale anului, avem nu mai putin de 3.000 de locuri de munca disponibile in plus.
Dintre toate aceste locuri de munca neocupate, aproape 27.000 se regasesc deja in evidenta celor de la ANOFM. Cei care se afla in cautarea unui loc de munca se pot adresa agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.
Criza de personal chiar si in sectorul bugetar
Si mai greu de crezut in toata aceasta statistica este poate ca mai bine de 27% dintre toate aceste locuri de munca vacante sunt din sectorul bugetar. Cu totii stim de bataia pe aceste locuri de munca "la stat", insa se pare ca acum nici acestea nu mai sunt atat de cautate.
Dintre acele 61.400 de locuri de munca disponibile despre care vorbeam anterior, aproape 7.100 sunt in administratia publica. Mergand mai departe, gasim alte 6.900 de locuri de munca disponibile in domeniul sanatatii si asistentei sociale. Nici invatamanul nu sta mai bine in acest moment, existand aproximativ 2.700 de locuri de munca disponibile.
De ce nu mai vor tinerii sa se angajeze?
Ei bine, de-abia aceasta este intrebarea care are importanta cu adevarat. Si, fara doar si poate, raspunsul nu va fi unul simplu. In primul rand, putem vorbi despre declinul demografic din tara noastra. Spre exemplu, comparand cu anul 2010, lipsesc peste 34.000 de tineri din grupa de varsta 20 – 24 de ani. Nu trebuie sa uitam nici acea perioada de dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, perioada in care sute de mii de oameni plecau anual din tara la munca in strainatate.
Conform unui raport ONU, tara noastra este una dintre tarile cu cea mai mare rata a declinului demografic din lume. Romania ocupa locul 18 intr-un clasament deloc onorant, in fruntea caruia stau tari precum Siria, Puerto Rico, Micronesia, Samoa Americana, Insulele Cook, Africa de Sud, Ucraina sau Republica Moldova. Pe langa exodul de populatie spre alte meleaguri, toate aceste tari, inclusiv Romania, se confrunta atat cu scaderea natalitatii, cat si cu cresterea mortalitatii.
Avem alte statistici si mai ingrijoratoare. Din 1990 si pana astazi, populatia Romaniei a scazut cu aproape 15 procente. Exista unele voci, ce-i drept mai pesimiste, care avertizeaza Romania ca in 30 sau 40 de ani va ajunge la o populatie de doar 14 sau 15 milioane de locuitori.
Lasand la o parte tot acest fenomen, nu putem sa dam uitarii nici factorul financiar. Tinerii cu studiile terminate nu isi mai doresc sa lucreze doar de dragul de a lucra. De asemenea, salariul minim oferit de multi patroni nu ii mai face pe tineri dornici de a se angaja. Nu in ultimul rand, tinerii isi doresc conditii pentru a se putea dezvolta odata cu castigarea experientei. Cum aceste conditii nu exista in cadrul multor companii din tara, tinerii se indreapta spre alte orizonturi.
Si, iar, ajungem la problema despre care vorbeam cu cateva randuri mai sus! Un cerc vicios caruia politicile de stat ale guvernelor actuale sau anterioare nu au reusit sa ii gaseasca rezolvarea.