Implementarea legii risipei alimentare se va face...la calendele grecesti
legea risipei alimentarecomisia senatorialanorme de aplicarecomisia europeanaministerul agriculturii
S-a hotarat, prin OUG si prin decizie a Comisiei senatoriale ca legea risipei alimentare sa fie rediscutata abia la mijlocul lui 2018, fiind foarte complicata
Suntem, impreuna cu sora nostra Bulgaria, cea mai saraca tara din UE si tara cu cei mai multi saraci .
Iata de ce efectele controlului corpului intr-un astfel de loc pot fi benefice sau devastatoare : populatia respectiva este saraca, fara bani de medicamente, fara bani de trei mese pe zi, cu o speranta de viata dintre cele mai reduse din UE.
Grecii se sinucid cu un salariu minim de 684 euro pe luna iar noi ne cramponam sa traim cu 275 euro pe luna salariu minim. Chestiune de obisnuinta.
Orice guvernant cu mintea corecta - “intreg la cap”, cum zice poporul – s-ar gandi in Romania cum sa usureze viata acestei populatii aflata “temporar” (de secole) in dificultate.
Ei bine, guvernantii nostri nu au astfel de idei. “Treaba lor” vorba premierului Tudose !
Aflu din materialul “Legea risipei alimentare e tot mai departe de aplicare. Termenul de intrare în vigoare va fi prelungit din nou”, Ovidiu Barbulescu, 19.09.2017, Profit Ro, ca furnizarea de alimente celor care n-au ce sa manance nu este catusi de putin o prioritate pentru decidentii pe care i-a ales populatia saraca.
Legea risipei alimentare, care ar obliga magazinele sa doneze alimentele nevandute , cu trei zile inainte de termenul de expirare , este suspendata. De ce ? Culmea cinsmului si a ticalosiei : este foarte complicata ! Trebuie pregatit cu mare rigoare un text perfect atat din punct de vedere juridic cat si tehnic.
Daca s-ar aplica, legea ar obliga comerciantii si producatorii care nu au reusit sa-si vanda marfa , fie sa o doneze – cu trei zile inainte de expirare – unor ONG-uri umanitare ( pentru distribuirea ei familiilor sarace) fie sa o vanda intreprinderilor sociale – care lucreaza cu oameni defavorizati – cu 3% din pretul ei.
Aceasta lege ar fi trebuit sa fie aplicata din 21 mai . Este adevarat, nu s-a precizat si anul ! Guvernul Tudose a decis sa o suspende prin ordonanta de urgenta la sfarsitul lunii iunie, invocand slaba elaborare a normelor de aplicare.
Iata ce ne spune carismaticul Ministru al Agriculturii : “ S-a constatat lipsa de claritate a legii, nu este clar care sunt operatorii economici care trebuie sa aplice acest act normativ. Din cadrul legii lipsesc definițiile referitoare la data limită de consum. Măsurile prevăzute ca fiind o ierarhie a diminuării risipei de alimente nu sunt armonizate cu realitatea din RomaÌ‚nia și nu au un caracter dispozitiv clar. Prevederile referitoare la vaÌ‚nzarea produselor cu 3% plus TVA din prețul de achiziție poate crea o rețea paralelă de comercializare a produselor agroalimentare care au fost supuse prevederilor referitoare la reducerea risipei de alimente. IÌ‚n actul normativ nu sunt prevederi exprese referitoare la autoritățile care efectuează constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor"
Vajnici aparatori ai intereselor populatiei de saraci care i-au ales senatorii nostri au hotarat ca aplicarea legii sa fie suspendata pana pe 30 iunie 2018 ( in sfarsit o data exacta, sic)
Comisia senatorila “dixit” : ”Complexitatea domeniului reglementat necesită o perioadă mai lungă de timp pentru implementare”. La pensiile speciale pe care si le-au stabilit n-a fost nevoie de “o perioada mai lunga de timp pentru implementare”.
Mai mult decat atata, senatorii invoca date statistice ale Comisiei Europene care n-ar sustine , de fapt, o astfel de lege .
Citez din raportul Comisiei senatoriale ”IÌ‚nsă conform studiului derulat de Comisia Europeană, a rezultat că cea mai mare risipă de alimente la nivel european se estimează a fi la consumatorii finali – 49%, fiind urmată de sectorul de procesare, care are o pondere de 37%, iÌ‚n timp ce la nivelul distribuţiei şi comerţului aceasta reprezintă 7%. IÌ‚n timp ce sectorul de alimentaţie publică a fost estimat la 5%, iar sectorul agricol la doar 2% din totalul risipei de alimente”
“Capisci” ? Suntem saraci pentru ca ne pierdem uzul ratiunii si aruncam mancarea pe care ne-o dau decidentii ! Acesti oameni nu sunt numai rupti total de populatia care i-a ales dar sunt si un pericol real pentru aceasta populatie.