Greutatea ghiozdanelor elevilor, stabilita prin lege
eleviinvatamantprofesoriscoala generalaliceusanatate
Parlamentarii vor sa reglementeze greutatea maxima pe care o poate avea ghiozdanul unui elev, conform unui proiect de lege aflat in dezbateri la Camera Deputatilor.
Asociatiile de parinti se plang de faptul ca elevii sunt nevoiti sa poarte ghiozdane foarte grele, pline de materiale scolare, lucru ce le poate dauna dezvoltarii fizice ulterioare. Micutii sunt obligati inca de la clasele primare sa poarte in spate chiar si jumtatate din propria greutate.
Acest lucru le afecteaza coloana vertebrala si ii oboseste inutil pe copii, care fie ajung la scoala epuizati, fie au probleme medicale. Dupa ani buni in care parintii si-au exprimat nemultumirea, solicitand autoritatilor sa gaseasca o solutie in acest sens, Parlamentul vine cu o varianta.
Astfel ca, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale a fost inregistrata recent la Camera Deputatilor pentru dezbatere. Aceasta presupune limitarea prin lege a greutatii ghiozdanului de elev.
Conform documentului, greutatea ghiozdanelor elevilor ar urma sa fie limitata la 10% din greutatea corporala a copiilor, astfel incat sanatatea si integritatea fizica a acestora sa nu fie puse in pericol.
"Pentru a nu pune in pericol sanatatea si integritatea fizica a elevilor, volumul si greutatea manualelor, rechizitelor si a altor materiale in procesul didactic, transportate zilnic de elevi la scoala si de la scoala, vor fi adaptate capacitatii de efort fizic a elevilor, iar greutatea acestora nu va depasi 10% din greutatea corporala a elevului", scrie in proiect.
Citeste si:
La limita portofelului virtual
Pentru ca aceasta masura sa se poata aplica in mod corect, scolile vor fi nevoite sa asigure celor mici spatii special amenajate pentru a-si depozita cartile si caietele, pe care nu le vor mai cara acasa.
De la acest fapt, decurge alta obligatie, adresata profesorilor si, in special ministrului Educatiei, care vor trebui sa intocmeasca un program national de educatie, sau pur si simplu metode eficiente, pentru ca micutii sa nu aiba nevoie de materialele didactice, decat in timpul orelor de curs.
Citeste si:
Site-uri renumite au blocat accesul europenilor, de teama GDPR
Sursa foto: pexeles.com