Fermierii, prinsi intre furcile caudine ale inundatiilor si irigatiilor
fermieriagriculturaterenuri agricoleinundatii
Iata ca, tocmai pe cand se anunta un an agricol neasteptat de bun pentru fermieri, inundatiile au lovit nemilos in multe zone ale tarii. Unde bietii oameni si-au pus mainile in cap, vazandu-si culturile inundate. Insa tocmai cand se gandeau ca nu mai este nimic de facut, pe marginile ogoarelor au aparut moto-pompe si alte utilaje de mare capacitate, capabile sa scoata apa de pe terenurile cultivate.
Fermierii s-au bucurat initial foarte mult ca, uite, statul nu i-a uitat si nu-i lasa singuri in fata inundatiilor. Numai ca mare le-a fost uimirea cand au aflat ce sume trebuie sa plateasca pentru ca sa le fie scoase culturile de sub apa. Unii au platit, gandind ca barem sa mai salveze ce mai este de salvat, pe cand altii, dupa cateva calcule sumare, si-au dat seama ca in niciun caz nu se merita efortul financiar.
Culmea este insa ca, in pline inundatii, guvernantii au anuntat luarea unor decizii importante pentru sustinerea agriculturii romanesti. Prima ar fi ca, de acum inainte, strainii nu vor putea cumpara loturi mai mari de 50 de hectare de teren arabil. Ceea ce, sincer vorbind, chiar ca nu reprezenta o prioritate pentru fermierii romani, mai interesati sa se gaseasca o solutie ca sa nu suporte tot ei singuri nota de plata lasata de inundatiile devastatoare.
Mai interesant este insa ca ministrul Agriculturii a anuntat ca a primit indicatii pretioase sa combata efectele… secetei. Care seceta, doar specialistii ministerului or sti, dar asta este cu totul alta poveste. Cert este ca deja s-a calculat ca este nevoie de 30 milioane de lei pentru lucrari de extindere a infrastructurii de irigatii. Numai ca acesti bani pur si simplu nu exista! Urmand ca, de-abia de acum inainte, ministrul Agriculturii sa-l contacteze pe cel al Finantelor pentru a vedea ce se poate rezolva.
Dar sa zicem ca, printr-o minune, Finantele nu ar avea nicio alta prioritate de suplimentare a bugetului pentru alte institutii si va aloca respectiva suma. Care, repet, este destinata unor lucrari de construire a noi instalatii de irigatii. Ceea ce inseamna timp, mult timp, asa ca, in cel mai fericit caz, s-ar putea incepe efectiv lucrarile undeva prin toamna-iarna, adica in plin sezon de inundatii!
Si uite cum, in timp ce autoritatile de la Bucuresti bifeaza in raportul de activitate indeplinirea a noi obiective cum ar fi combaterea inundatiilor si a secetei si realizarea de investitii in agricultura, bietii fermieri nici nu mai stiu ce sa carpeasca mai inainte. Sa dea putinii bani care-i mai au pentru a scapa de apele inundatiilor, sau sa tina respectivele sume pentru a putea face fata secetei anuntate de specialistii ministerului…