Egalitatea de sanse intre femei si barbati la nivelul Uniunii Europene avanseaza cu viteza melcului
European Institute for Gender Equality (EIGE), agentie a Uniunii Europene care monitorizeaza egalitatea de sanse intre femei si barbati la nivelul UE, a dat recent publicitatii rezultatele studiului Gender Equality Index, care analizeaza, anual, evolutia egalitatii de gen in tarile UE. Concluzia generala a studiului este ca "tarile Uniunii Europene evolueaza catre obiectivul egalitatii de sanse, dar se misca in acesta directie cu viteza melcului."
Pentru a realiza studiul Gender Equality Index, EIGE a luat in calcul mai multi indicatori: munca, salarizarea, sanatatea, educatia, timpul liber si accesul la pozitii/ functii de conducere.
Pentru fiecare dintre acesti indicatori s-a acordat un punctaj cuprins intre 1 si 100, iar punctajul final al unei tari a rezultat ca medie aritmetica a punctajelor obtinute pentru fiecare indicator.
Punctajul mediu la nivelul celor 28 de tari din UE este de 67,4, ceea ce inseamna ca egalitatea de gen a progresat cu doar 5,4 puncte procentuale din anul 2015 pana astazi.
Conform ultimei editii a Gender Equality Index, tara cu cel mai mare punctaj in ceea ce priveste egalitatea de gen este Suedia (83,6 puncte din 100 posibile) iar tara cu cel mai mic punctaj este Grecia (51,2 puncte).
Nici Romania nu se simte prea bine din acest punct de vedere, cu doar 54,5 puncte din 100 posibile.
Top 10 al tarilor din Uniunea Europeana care au obtinut cel mai bun index Gender Equality arata astfel:
1. Suedia - 83,6. Suedia s-a clasat tot pe prima pozitie si in raportul anterior. Suedia exceleaza la numarul femeilor din Parlament (44% dintre cei 349 de membri ai parlamentului unicameral suedez sunt femei).
2. Danemarca - 77,5. Tara respecta pricipiile egalitatii de gen in special in domeniul muncii si al retributiei muncii.
3. Franta - 74,6. Fata de raportul anterior, Franta a urcat doua locuri in Gender Equality Index si a avansat cel mai mult in domeniul accesului femeilor la puterea politica.
4. Finlanda - 73,4. Tara a obtinut un scor foarte bun la capitolul egalitatii salariilor (pentru munci echivalente) si la acela al reprezentarii femeilor in Parlament (42,5% dintre cei 200 de parlamentari finlandezi sunt femei).
5. Marea Britanie - 72,2. Desi se apropie de Brexit, Marea Britanie a fost inclusa in acest studiu. Domeniul in care tara exceleaza in ceea ce priveste egalitatea de gen este acela al ingrijirii sanatatii.
6. Olanda - 72,1. Tara are cele mai bune scoruri in domeniile ingrijirii sanatatii (inclusiv al serviciilor stomatologice) si al muncii.
7. Irlanda - 71,3. Tara are un scor foarte bun in domeniile sanatatii si al muncii.
8. Belgia - 71,1. In aceasta tara, 62 dintre cei 150 de deputati (Parlament unicameral) sunt femei. De asemenea, in Belgia nu exista discriminari intre barbati si femei in domeniul retributiei pentru munci/ responsabilitati echivalente.
9. Spania - 70,1. Tara exceleaza in respectarea egalitatii de gen in domeniul educatiei. De asemenea, 40% dintre palamentarii spanioli sunt femei (Parlamentul este bicameral).
10. Luxemburg - 69,2. Accesul la educatie este punctul forte al acestei tari.
Revenind la nivelul ansamblului Uniunii Europene, ultima editie a Gender Equality Index a constatat faptul ca egalitatea de gen a obtinut un punctaj de 88,1 in domeniul sanatatii (medie UE) si 80,4 in domeniul retributiei muncii. Tot ca medie, cel mai mic punctaj (51,9) a fost obtinut in domeniul accesului femeilor la putere/ functii de conducere.
Sursa foto: pexels.com