Earth Hour 2013: Marile edificii ale lumii sting luminile
comportament ecologicearth hourora pamantuluilupta impotriva incalzirii globale
Sambata, timp de o ora, in intervalul 20,30 - 21,30, in peste 150 de tari va fi marcata "Earth Hour" ("Ora Pamantului") 2013, prin stingerea luminilor din cladiri-simbol. Populatia este invitata sa se alature acestui demers de protejare a mediului printr-o contributie simbolica la lupta impotriva incalzirii globale.
Mari edificii ale planetei, precum Taj Mahal, Turnul Eiffel si Empire State Building, vor fi cufundate in intuneric sambata seara, la ora locala 20,30, in cadrul operatiunii "Earth Hour", un eveniment anual care ii mobilizeaza pe oameni, fie doar si pentru o ora, sa lupte impotriva incalzirii globale.
Vor fi cufundate in intuneric Portul din Sydney, Poarta Brandenburg, Cascada Niagara, Turnul Burj Khalifa din Dubai, Cetatea Dubrovnik din Croatia, Stadionul Olimpic din Beijing, stravechea citadela Erbil din Kazahstan, dar si alte obiective turistice, precum pietele Al-Jundi si Palestina din Gaza, Mica Sirena din Copenhaga si replica din Florenta a celebrei statui David, realizata de Michelangelo.
Proiectul "Earth Hour" a fost lansat de World Wide Fund for Nature (WWF) in 2007, in Australia. De atunci, campania a capatat o dimensiune mondiala si a captat interesul a sute de milioane de persoane, afirma cofondatorul si directorul acestui program ecologist, Andy Ridley.
Anul trecut, 7.000 de localitati din 152 de tari au participat la campanie, cu 30% mai mult decat in 2011.
Ora Pamantului 2013 in Romania
In Romania "Ora Pamantului" va fi marcata in 43 de orase, cu doua mai mult decat anul trecut. Edificii precum Castelul Peles, Branul, Bran, Palatul Parlamentului, Ateneul Roman si Arcul de Triumf se vor scufunda in intuneric.
In Bucuresti, se vor stinge luminile, printre altele, la Parlament, Guvern, Ministerul Mediului, Palatul CFR, Primaria Capitalei, Biblioteca Centrala Universitara, Institutul Cultural Roman, Institutul Cultural Italian, Centrul Ceh, Ateneul Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei (Palatul Regal), Muzeul National "Grigore Antipa", Muzeul National de Istorie, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Monumentul Aviatorilor si Arcul de Triumf. De asemenea, in Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti, vor fi puse lumanari la toate ferestrele, precizeaza Mediafax.
Limite
In fiecare an, Ora Pamantului atrage tot mai multi participanti, insa tot in fiecare an se inregistreaza si un nou record de gaze de sera eliminate in atmosfera, ducand incalzirea globala spre o crestere a temperaturii globale cu 3-5 grade Celsius, in conditiile in care oamenii de stiinta afirma ca, dincolo de o crestere mai mare de +2°C, o limita fixata de comunitatea internationala, sistemul climatic al Terrei risca sa fie destabilizat.
"Din ce in ce mai multi oameni participa la 'Earth Hour', dar este nevoie de mult mai mult pentru a activa levierele politice in problema schimbarilor climatice", recunoaste Andy Ridley.
Surse: AFP, Mediafax