Dinamica migratiei populatiei in tarile membre UE este in continua crestere
Conform unui studiu efectuat de Eurostat (institutul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, spatiul UE arata ca un furnicar aflat in continua miscare, cu o dinamica din ce in ce mai accelerata. Numarul total al emigrantilor, fie ca pleaca la munca, fie ca pleaca la studii, este in crestere, iar tarile membre ale Uniunii Europene sunt din ce in ce mai ferm impartite in tari de destinatie predilecta si tari de unde se pleaca cel mai mult.
Din totalul celor 512 milioane de persoane care traiesc in tarile membre ale Uniunii Europene, 7,8% au alta cetatenie decat cea a tarii de rezidenta.
Din totalul celor 7,8% de rezidenti cu alta cetatenie, 3,4% sunt cetateni UE si 4,4% sunt cetateni ai altor state, care nu fac parte din UE.
In anul 2018, cei mai multi rezidenti cu cetatenia altui stat UE erau in Luxemburg (41% din totalul populatiei tarii), Cipru (13% din totalul populatiei) si Irlanda (9% din totalul populatiei).
In acelasi an, cei mai multi rezidenti cu cetatenie non-UE erau in Estonia si Letonia (cate 14% din populatia tarii) si Austria (8% din totalul populatiei).
Din totalul populatiei UE rezidente in tara de origine, 16% aveau varsta sub 15 ani, 64% aveau varste cuprinse intre 16-64 de ani si 20% aveau varsta de peste 64 de ani.
Repartitia pe categorii de varsta a rezidentilor cu alta cetatenie (UE sau non-UE) in tarile Uniunii Europene arata, in anul de referinta, ca 77% dintre acestia aveau varsta cuprinsa intre 16-64 de ani (mult peste procentul aceleiasi categorii de varsta a rezidentilor in tara de origine).
In 2018, cel mai mare numar de rezidenti in tarile UE cu alta cetatenie (UE si non-UE) se inregistra in Luxemburg (aproape 50% din populatia tarii), Cipru (aproape 20%) si Austria (peste 15%).
Tarile UE cu cel mai mic numar de rezidenti cu alta cetatenie (UE si non-UE) erau Romania, Polonia, Lituania, Bulgaria, Croatia si Slovacia, cu sub 1% numar total de rezidenti din populatia tarii.
In ceea ce priveste numarul de studenti (provenind din alte tari UE si non-UE) care studiau in 2017 in tarile UE, acesta era de 1,7 milioane, in crestere cu 22% fata de anul 2013. Cei 1,7 milioane de tineri provenind din alte state care-si faceau studiile superioare in tarile UE a reprezentat, in 2017, 8,1% din numarul total de studenti din tarile Uniunii Europene.
Si la acest indicator pe primul loc s-a situat Luxemburgul, cu 47% studenti provenind dintr-o alta tara raportat la numarul total de studenti.
In Romania, in anul 2017, 5% din numarul total de studenti proveneau dintr-o alta tara (UE si non-UE).
De remarcat si faptul ca, la nivelul UE, Romania avea, in 2018, cel mai mic procent din populatie cu studii superioare - doar cca 15%.
In ceea ce priveste munca intr- alta tara decat cea de cetatenie, in anul 2018, in tarile Uniunii Europene 4,1% totalul fortei de munca provenea dintr-un alt stat membru UE si 4,2% dintr-o tara non-UE.
In 2018, in Luxemburg, 49,4% din totalul fortei de munca provenea dintr-un alt stat UE (12,8% in Irlanda si 11,4% in Cipru).
Cei mai multi cetateni provenind tari non-UE care lucrau, in anul de referinta, intr-o tara UE erau in Estonia (13,1% din totalul fortei de munca), Malta (9,4%) si Cipru (7,6%).
Conform Eurostat, numarul total de persoane care au emigrat din Romania in anul 2017 a fost de 242. 193 din 3.080.850 - numarul total de emigranti de la nivelul Uniunii Europene (au fost luati in calcul atat emigrantii catre statele UE cat si cei catre state non-UE). Numarul total de emigranti din tarile UE a crescut cu 12% fata de anul 2013.
Dinamica migratiei in tarile membre UE este in continua crestere - aceasta este o constatare statistica, insa efectele, pe termen lung, ale acestor miscari ale populatiei sunt inca insuficient studiate, desi ele ar putea conduce la o remodelare a identitatilor nationale, culturale si religioase ale celor 28 de state (inca) membre ale Uniunii.
Sursa foto: pexels.com