Cu Trump sau cu Biden, cu sau fara COVID, la ora actuala viitorul nu suna deloc bine
Dupa ce numarul de imbolnaviri de COVID a inceput sa creasca alarmant in Romania, toata lumea urmareste statisticile (livrate zilnic) referitoare la extinderea pandemiei. Astazi, cand se numara voturile care vor decide cine va fi noul presedinte al Statelor Unite, urmarim cu totii rezultatele partiale ale luptei electorale de peste Ocean. Haideti sa vedem si cum arata, in ansamblul ei, lumea in care traim.
In anul zero, cel care desperate timpul in cel de dinainte de Hristos si cel de dupa El, populatia lumii era de 190 de milioane de oameni. Ca sa facem o comparatie, la ora actuala doar populatia Statelor Unite este de 330 de milioane.
Populatia lumii a depasit pragul de 1 miliard in anul 1800 si, de atunci, a crescut exponential: 2 miliarde in 1928, 3 mld. in 1960, 4 mld. in 1975, 5 mld. in 1987, 6 mld. in 1999, 7 mld. in 2011.
La ora actuala, populatia lumii este de peste 7,8 miliarde de oameni.
Conform estimarilor Organizatiei Natiunilor Unite, la sfarsitul acestui secol populatia lumii va ajunge la 11 miliarde.
Simultan cu cresterea populatiei se constata si o imbatranire a acesteia. Astfel, in anul 1970, varsta medie a populatiei era de 22 de ani, in vreme ce astazi varsta medie a ajuns la 31 de ani.
Cea mai accentuata tendinta de imbatranire a populatiei se inregistreaza in Europa si in Japonia, in vreme ce in Africa subsahariana varsta medie este undeva in intervalul 14-20 de ani.
Cresterea mediei de varsta poate fi pusa in relatie si cu cresterea sperantei de viata care este astazi, in medie, de 75 de ani.
Sa ne oprim aici cu cifrele si cu previziunile si sa încercam sa le interpretam.
Asadar, vom fi din ce in ce mai multi, dar vom avea la dispozitie aceleasi resurse. Asta nu e bine.
Vom fi din ce in ce mai multi, ceea ce inseamna ca, daca nu schimbam ceva din felul in care producem astazi, vom polua din ce in ce mai mult. Iarasi nu e bine.
Creste speranta de viata - asta e bine. Dar odata cu cresterea sperantei de viata va aparea o presiune suplimentara asupra sistemului sanitar, iar statele vor avea de platit din ce in ce mai multe pensii.Doua probleme dintr-un foc.
In Afrca subsahariana, cea mai saraca regiune de pe glob, din pricina conditiilor de viata, oamenii vor muri mai tineri decat in restul lumii. Iar nu-i bine.
In aceeasi regiune, sporul demografic va fi mult mai mare decat in restul lumii, zona va deveni suprapopulata si inca mai saraca decat este. Tot rau.
Prin urmare, cu Trump sau cu Biden, cu sau fara COVID, la ora actuala viitorul nu suna deloc bine, iar statisticile care chiar conteaza, pe termen lung, sunt cele de mai sus.
Sursa foto: maxpixels.net