Copiii migranti, neinsotiti, sunt cifre in statistici. Nimeni nu sta sa numere cate lacrimi a varsat unul dintre ei pe drumul de la un capat la celalalt al lumii
De cele mai multe ori, cand se vorbeste despre fenomenul migratiei, realitatea este astfel prezentata incat sa nu lezeze sensibilitatea consumatorului de presa occidental. De sensibilitatea migrantilor, insa, nu se preocupa nimeni. Ei, migrantii, sunt cifre. Insa in spatele acestor cifre se gasesc intotdeauna povesti de viata cutremuratoare.
Fenomenul migratiei are si el, ca oricare fenomen de pe lumea asta, cauze. Dar la acestea nu se prea refera nimeni. De ce isi parasesc oamenii tarile natale si pleaca, doar cu hainele de pe ei, in cautarea unui strop de viata cat de cat suportabila? Cum de au ajuns oamenii aceia sa nu mai aiba nimic, dar absolut nimic, si sa-si ia, din disperare, lumea in cap? In ce masura sunt responsabile si tarile occidentale/ bogate de aparitia si inflamarea fenomenului migratiei? Sunt intrebari la care Occidentul prefera sa nu ofere raspunsuri.
Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a dat recent publicitatii un studiu asupra migratiei minorilor neinsotiti.
Adica a acelor copii proveniti din tari sarace, devastate de conflicte si de razboaie, care bantuie pe la granitele Uniunii Europene ca sa scape cu viata si ca sa-si gaseasca una.
Doar anul trecut, numarul minorilor neinsotiti care au cerut azil in tarile membre UE a fost de 13.600.
E drept, cifra este mult mai mica decat cea din 2015 cand 92.000 de minori neinsotiti au solicitat azil in UE. Cifra este mai mica si decat cea din 2019, cand 14.100 de copii neinsotiti au solicitat azil. Tragedia acestor copii nu se masoara, insa, in cifre.
Dintre cei 13.600 de minori neinsotiti care au solicitat azil intr-una dintre tarile UE in 2020 67% au avut varste cuprinse intre 16 si 17 ani, 22% au avut varste intre 14 si 15 ani, iar 11% nu implinisera inca 14 ani.
Principalele tari "furnizoare" de migranti minori neinsotiti au fost, anul trecut, Afganistan, Siria, Pakistan, Somalia, Bangladesh, Maroc, Egipt si Guineea.
Conform Eurostat, in ceea ce priveste cererile de azil formulate de minorii neinsotiti in 2020, cele mai solicitate tari au fost Grecia (2.800 de cereri), Germania (2.200), Austria (1.400), Belgia (1.200), Olanda si Romania (cate 1.000 de cereri).
Dintre cei 1.000 de minori neinsotiti care au cerut, anul trecut, azil in Romania 805 au provenit din Afganistan.
Cum arata calatoria unui copil singur din Afganistan pana in Romania? Care este drama care sta in spatele deciziei unui minor de a strabate, de unul singur, jumatate din circumferinta Pamantului catre un loc unde tot nu are nimic si pe nimeni?
Copiii migranti, neinsotiti, sunt cifre in statistici. Nimeni nu sta sa numere cate lacrimi a varsat unul dintre ei pe drumul de la un capat la celalalt al lumii.
Sursa foto: pexels.com