Contrafacerea medicamentelor: noua fata a crimei organizate
criminalitate organizatamedicamente contrafacutetrafic ilicitraport
De la indivizi anonimi la retelele cele mai sofisticate, actorii medicamentelor contrafacute sunt prezentati in detaliu intr-un raport publicat miercuri, 25 septembrie, de Institutul de cercetari impotriva contrafacerii medicamentelor (IRACM), din Paris. Creat in 2010, IRACM este singurul organism international independent care are ca obiectiv exclusiv lupta impotriva contrafacerii si a falsificarii medicamentelor.
Timp de doi ani, un cuplu de imigranti chinezi stabiliti in Franta a dirijat o retea familiala de import ilicit de medicamente contrafacute. 400 de medicamente toxice au fost astfel descoperite la vanzare in buticul lor din Paris. Este unul dintre exemplele care figureaza in raportul IRACM.
Documentul da si cateva cifre semnificative: 95 % din farmaciile online functioneaza ilegal, iar conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un medicament din doua vandute pe Internet este un fals. Cat priveste raportul Comisiei Europene aparut in 2012, acesta reaminteste ca medicamentele contrafacute sunt primele produse confiscate la frontierele Uniunii Europene in traficul postal.
Documentul IRACM descrie, intr-o prima etapa, cazuri de indivizi adeseori izolati si oportunisti care importa medicamente contrafacute provenind din India sau din China prin posta si le revand pe Internet la preturi atractive. Un mijloc simplu de a castiga multi bani cu putine riscuri. "Desi sistemul de sanatate francez ramane inca relativ protejat, nu este mai putin adevarat ca retele de trafic se organizeaza mai ales in jurul unor filiere asiatice de import ilegal", avertizeaza Eric Przyswa, autorul lucrarii, cercetator asociat la Centrul de cercetari asupra riscurilor si a crizelor din cadrul Mines ParisTech.
Criminalitate cu gulere albe
Mai grav, Europa este de acum un centru de afaceri pentru aceasta noua forma de criminalitate cu "gulere albe". Sunt descoperite intreprinderi ades legate de sectorul sanatatii (importatori, angrosisti) care combina activitati licite si activitati ilicite cu o mare dexteritate. Autorul raportului citeaza afacerea Peter Gillespie, dupa numele unui expert contabil si importator de medicamente in Anglia. El si complicii sai au distribuit circa 25.de cutii de medicamente contrafacute in reteaua legala britanica. Medicamentele erau importate din China via Hong Kong, Singapore si Belgia, apoi ambalate in Franta. Este vorba probabil de cea mai importanta afacere de contrafacere de medicamente descoperita in Europa.
In fine, raportul evidentiaza existenta unor retele de o amploare inedita cu o dimensiune transnationala foarte complexa. Este cazul unei filiere "iordaniano-chineze" de peste 150 de indivizi ale caror activitati ilicite au aparut in timpul invaziei americane in Irak din 2003. Ele au persistat. "Aceasta filiera s-a transformat beneficiind de oportunitati in multiple subretele in toata regiunea (Iordania, Palestina, Egipt, Siria), apoi s-a deplasat catre zona occidentala pentru a se specializa in medicamente anticancer contrafacute", arata raportul. "Considerata drept cea mai mare retea inca in functiune, aceasta ilustreaza perfect situatia strategica din Orientul Mijlociu si locul central ocupat de crima organizata chineza in traficul cu medicamente."
Raportul integral poate fi accesat aici:
http://www.iracm.com/wp-content/uploads/2013/09/A-Rapport-Etude_IRACM_Contrefacon-de-Medicaments-et-Organisations-Criminelles_FR_FINAL-copie-2.pdf