Cele doua fete ale visului american: de la succesul istoric repurtat in Cosmos la haosul generalizat de pe Pamant
La 30 mai a.c. NASA a lansat cu succes, de la Centrul Spatial Kennedy, cu ajutorul unei rachete Falcon 9, capsula spatiala Crew Dragon, cu doi astronauti la bord, catre Statia Spatiala Internationala. A fost un moment istoric: prima lansare in spatiu a unor astronauti americani cu echipament american, de pe teritoriu american, dupa ce, vreme de 10 ani, SUA au fost nevoite sa apeleze la rachete si nave rusesti pentru a-si trimite oamenii in spatiu. Cu doar cateva zile inainte, patru politisti americani au ucis, prin sufocare, un cetatean de culoare, in timp ce incercau sa-l incatuseze.
La ora actuala, unul dintre cei patru politisti a fost pus sub acuzare pentru omor iar ceilalti trei au fost, deocamdata, suspendati din politie.
Pe fondul acestei tragedii, lansarea rachetei americane si-a pierdut aproape complet interesul in perceptia publicului, care s-a concentrat, pe buna dreptate, pe valul masiv de proteste impotriva felului in care a actionat politia in cazul amintit.
Foarte repede, insa, protestele au cuprins zeci de orase americane si s-au transformat intr-un soi de actiuni haotice in cadrul carora oamenii au devastat magazine de unde au furat tot ce le-a cazut in mana, au spart vitrine, au incendiat cladiri, spatii comerciale si masini ale politiei.
Situatia a escaladat intr-o asemenea masura incat marti, 2 iunie, Pentagonul a fost nevoit sa trimita 1.600 de militari in zona Washington D.C. pentru a tine situatia sub control - iar acest lucru inseamna ca cei care conduc SUA admit ca se gasesc in iminenta izbucnirii unui razboi civil.
Este posibil ca, in decurs de doar cateva zile, SUA sa fi scris o pagina glorioasa in istoria zborurilor cosmice si sa se confrunte, in acelasi timp, cu un val urias de furie populara complet scapata de sub control? Iata ca se poate - nu degeaba i se spune Americii "tara tuturor posibilitatilor".
Cum a fost posibil ca o seama de demnstratii pasnice impotriva violentei de care da dovada politia (mai ales in relatia cu cetatenii de culoare) sa degenereze in haos, jaf si anarhie?
Ce resorturi, pana atunci tinute in frau, au declansat valul de distrugeri, jafuri si incendieri?
Responsabil de toate aceste lucruri este asa-zisul "vis american", care pentru multi oameni este un "cosmar american". Ce-i drept, si cosmarul este tot un vis.
Din totalul de 327 de milioane de locuitori ai Statelor Unite, peste 40 de milioane (peste 12% din totalul populatiei) traiesc sub limita saraciei. Iar acestia inghit in sec cand trec prin fata unor vitrine de unde nici ei, nici copiii lor nu au si n-o sa aiba bani sa cumpere nici macar etichetele. Si este mult mai frustrant sa fii sarac intr-o tara bogata decat sa fii tot sarac, dar intr-o tara saraca.
Saracilor cronici ai SUA li se vor adauga, foarte curand, inca cca 25 de milioane de oameni care si-au priedut slujbele anul acesta, din pricina inchiderii economiei.
Resortul stapanirii de sine al americanilor de la periferia societatii a cedat atunci cand politistii (albi) au ucis un semen de-al lor (negru), sufocandu-l in vreme ce ii puneau catusele, fara ca acesta sa opuna rezistenta, pentru o fapta doar presupusa.
Daca acesta este pretul care trebuie platit pentru "visul american", atunci mai bine lipsa.
Sursa foto: pexels.com