Cel putin cinci inamici ai muncii de acasa
telemuncamunca distantamunca de acasarevenire birouri
De acasa, din locuinta parintilor, a socrilor, din Delta Dunarii, de la mare sau de la munte, munca de la distanta a ajuns pe placul tot mai multor romani si nu numai. In strainatate, de exemplu, la Apple, renuntarea la telemunca in favoarea reintoarcerii la birourile companiei a ajuns sa fie motiv de demisie pentru tot mai multi angajati.
Printre cele mai importante avantaje ale muncii de la distanta, se numara eliminarea stresului drumului pana la serviciu si comoditatea de a lucra fara rigorile codului vestimentar presupus de munca de la sediul unei firme.
Citeste si:
Freelancing-ul a ajuns sa fie o forta pe piata muncii. Din ce in ce mai multi oameni vor sa fie propriii lor sefi
Dar, in afara de asta, parca ar fi mai multe
dezavantaje si inamici presupusi de telemunca, mai ale de munca de acasa:
1. Lipsa de miscare
E bine ca nu mai stam cu orele in traficul rutier, la bordul propriei masini sau in aglomeratele si necivilizatele mijloace de transport in comun. Insa, in aceste conditii, cam singurele miscari pe care le facem este sa ne dam jos din pat si sa ne intindem dupa ceasca de cafea.
2. Lipsa de socializare
Oricat ar fi de performante Zoom si FaceTime, oricat de bine ne-am vedea cu ai nostri colegi pe monitoarele computerelor, oricate gadgeturi si pandemii ar aparea, omul ramane un animal social. Teleinteractiunea nu poate fi decat un surogat al contactului vizual direct si al socializarii propriu-zise. Unde sunt vremurile cand era ziua de nastere a unei colege sau a unui coleg? Cat de mult conta sa te imbie cu o bomboana, cat de mult conta sa mai ciocnesti un ou de Paste sau de Inaltare.
3. Vecinii care nu lucreaza de acasa dar stau toata ziua acasa
Ne este dor de colegi si pentru ca, pe langa sot, sotie, rude, in unele familii care lucreaza de acasa s-au insinuat… vecinii, mai exact cei care nu lucreaza de acasa dar stau toata ziua la domiciliu. Fie ca au avut norocul sa apuce pensia, fie ca traiesc din ajutor de stat, acesti vecini au mult timp liber asa ca pot asculta muzica sau stiri la un volum total nepotrivit cu munca ta de acasa sau se pot certa ca si cand ar fi singuri pe lume. Toate aceste inconveniente nu exista intr-o cladire de birouri, intr-o institutie, in care toata lumea este la serviciu, asa ca nu se apuca sa dea cu aspiratorul la 5 dimineata.
4. Vecinatatea unor santiere
Dincolo de ce razbate intre cei patru pereti ai tai de dupa cel putin patru pereti ai altora, exista zgomote care ne pot afecta atentia si concentrarea. Daca anveloparea blocului de colea dureaza de cinci luni, daca la doi pasi se ridica o casa, un bloc sau un cartier intreg, daca primaria asfalteaza sau taraganeaza schimbarea elementelor de canalizare, nici termopanele nu pot izola fonic toata tarasenia asa ca-ti vine sa-ti iei campii si telemunca-n cap si sa te muti cu totul in cladirea de birouri a angajatorului.
Citeste si:
De ce locul de munca hibrid este un cosmar pentru securitatea cibernetica
5. Costuri de intretinere mai mari
In mod clar, munca de acasa sau de aiurea presupune costuri mai mari cu utilitatile. De la energia electrica, pana la metri cubi de apa, tu folosesti mai mult, tu platesti mai mult, mai ales daca nu ai stabilit ca angajatorul sa suporte o parte dintre aceste cheltuieli.
Sursa foto: pexels.com