Ca la colectivizare: Pasuni confiscate cu acte clonate
Ca statul roman nu face mai nimic pentru fermierii romani nu mai este un secret de mult. Iata insa ca visul a sute de fermieri hunedoreni a ajuns, in loc sa primeasca subventii reale si consistente, asa cum se intampla in tarile occidentale din cadrul Uniunii Europene, barem sa nu se mai trezeasca peste noapte fara pasunile pe care le detin din mosi-stramosi.
Este vorba despre cazurile concrete a sute de tarani din localitatile hunedorene Batiz, Sintamaria de Piatra, Valea Streisingeorgiu, Nadastia de Sus, Nadastia de Jos,Sincrai, Calanul Mic, Grid, Criseni, Strei, Sacel, Ohaba si Calan, care se zbat acum sa afle cum a fost posibil ca suprafete uriase de pasuni pe care ei detin acte sa ajunga, "pe alte acte", in mainile unor… functionari ai primariilor! Astfel, numai in Batiz sunt 144 de hectare si in Nadastia nu mai putin de 180 de hectare de pasuni, suprafete pe care, desi s-au depus cu ani buni in urma, inca din 2000, actele privind retrocedarea, dupa lungi perioade de timp acestea au ajuns, nu se stie cum, la familiile unor functionari.
Iar Primaria Calan pare sa nu aiba niciun raspuns, nici macar la incercarile salutare ale Prefecturii Hunedoara de a afla vinovatii penali si cu toate ca situatia a devenit una exploziva in zona, mai ales dupa ce oamenii si unii consilieri locali au reusit sa faca putina lumina in acest caz demn de “Dosarele X”. Astfel, acestia au documente care arata ca numerele topografice de pe registrele din trecut din arhiva Primariei Calan ar fi fost apoi “clonate” de pe cererile mostenitorilor de drept pe cele ulterioare ale "descurcaretilor" din primarie.
Mai mult chiar, pe adresa organelor de urmarire penala vor fi trimise si alte documente explozive, prin care se arata negru pe alb, in mod oficial, ca fostul secretar al Primariei Calan recunoaste inca din anul 2000 ca s-au depus actele necesare retrocedarii terenurilor catre satul Nadastie. Numai ca, in anul de gratie 2016, cei de la primarie ridica din umeri, refuzand, cu o incapatanare demna de o cauza mai buna, sa recunoasca aceste documente oficiale. Desi, fie vorba intre noi, infractiunea de abuz in serviciu nu doar ca nu a fost dezincriminata de catre Curtea Constitutionala, dar chiar a fost mai bine definita, prin introducerea specificatiei "cu rea vointa"…
Pana atunci insa, in loc sa-i lase barem in pace pe crescatorii de animale care fac aceasta meserie de atata amar de vreme, daca tot nu vor sa-I ajute cu nimic, autoritatile locale par complice la “confiscarea” cu acte paralele, una cate una, a cele mai bune pasuni din zona. Bineinteles ca singurii care vor trage linie vor fi judecatorii, dar pana cand instanta se va pronunta definitiv, iata ca sute si poate chiar mii bune de hectare de pasuni risca sa fie transformate in "parloage", in timp ce animalele mor de foame.
Iar colac peste pupaza, unii dintre fermierii hunedoreni care s-au trezit prinsi intre furcile caudine ale chichitelor birocratice si a intereselor obscure ale unor functionari mai sunt pusi sa plateasca si impozite fabuloase pentru pasunile pe care le detin in acte. Dar pe care nu le pot folosi pentru ca documentele lor le sunt recunoscute de primarie doar cand trebuie sa plateasca taxele si darile catre autoritati! Si cum la ultimele sedinte taranii au inceput sa se stranga cu zecile, cerandu-si tot mai insistent drepturile, poate ca ar fi bine ca organele competente sa intervina cat nu este prea tarziu si se mai poate repara ceva…