Biletele de calatorie pentru persoanele cu handicap vor putea fi ridicate si distribuite acestora de ONG care le protejeaza si promoveaza drepturile
bilete gratuitebilete persoane handicapbilet tren gratuitefacilitati persoane handicap
Guvernul a aprobat, miercuri, o hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin HG nr. 1017/2018.
Documentul adoptat da posibilitatea eliberarii biletului de calatorie gratuita de catre DGASPC si in baza cererii organizatiilor neguvernamentale care au ca scop protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Aceste organizatii vor putea ridica biletele de calatorie gratuita, in baza unui protocol de colaborare incheiat cu DGASPC, urmand a le distribui membrilor sai.
Solutia vine in sprijinul persoanelor cu dizabilitati, membre ale acestor organizatii neguvernamentale si constituie o masura de sprijin pentru persoanele cu dizabilitati cu dificultati in mobilitate, dar si una de debirocratizare.
In prezent, dreptul la transport interurban al persoanelor cu handicap este reglementat de Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, iar modalitatea de acordare a acestor drepturi este stabilita prin Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1017/2018.
Acestea stabilesc regula prin care eliberarea biletului de calatorie gratuita se face de DGASPC numai in baza cererii persoanei cu handicap, reprezentantului legal sau altei persoane cu imputernicire notariala in acest sens sau in baza cererii asistentului personal.
Potrivit Ministerului Muncii, la 31 decemrbie 2018, erau 323.365 persoane cu handicap grav si 410.105 persoane cu handicap accentuat.
Dintre aceste 733.470 persoane care aveau dreptul la transport interurban gratuit, doar 83.000 si-au exercitat efectiv acest drept.
Foto: rawpixel.com