Avem nevoie de educatie sexuala: Romania, pe primul loc in UE in cazul adolescentelor care devin mame.
educatie sexualabisericascoalaparinti
In Romania, in fiecare an, peste 600 de adolescente devin mame la 12-13 ani. Suntem din pacate pe primul loc in Uniunea Europeana la acest capitol. In cele mai multe scoli romanesti, educatia sexuala este in prezent un subiect tabu, desi in Occident lucrurile stau altfel.
Comisia Europeana recomanda ca
educatia sexuala sa fie introdusa inca din invatamantul primar, insa biserica si parintii vor sa amane cat mai mult discutiile despre acest subiect. Evident, prin abordarea acestui subiect, s-ar putea evita situatiile dramatice, cand eleve devin mame la varste fragede, de 13-14 ani.
Biserica Ortodoxa se opune unei astfel de materii, pe motiv ca ar fi un mijloc de promovare a homosexualitatii.
Educatia sexuala este confundata cu educatia pentru sex in cele mai multe cazuri, in tara noastra. De fapt, lucrurile stau cu totul altfel. Educatia sexuala se refera la notiuni de baza despre cunoasterea propriului corp, reproducere sau prevenirea unor boli cu transmitere sexuala.
Pana in prezent a fost adusa in discutie educatia sexuala ca meterie obligatorie, insa Ministrul Educatie nu ia in calcul aceasta varianta. Din aproape 20.000 de scoli, ea este implementata in doar 2000, ca materie optionala. Din pacate, foarte putini parinti aleg sa isi inscrie copilul la asemenea curs.
Pe langa parinti, Biserica Ortodoxa romana crede ca educatia sexuala nu este necesara in scoli si se opune categoric ca aceasta sa devina materie obligatorie.
″In niciun caz nu putem sa promovam educatia sexuala la clasele mici, la clasele cu copii inocenti, cum se intampla in alte tari chiar de la gradinita pentru ca o astfel de materie se transforma si lucrurile acestea se vad deja intr-un vehicul de promovare a educatiei homosexuale, transsexuale sau trangender”, a spus Vasile Banescu, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.
Psihologii recomanda ca parintii sa aiba discutii cu adolescentii, pentru ca ei au nevoie de cunostinte despre corpul lor, sa le raspunda la intrebari si sa le explice.
“Exista un instinct care se dezvolta odata cu trecerea anilor si copilul traverseaza anumite faze de dezvoltare, in dezvoltarea propriei identitati sexuale si este important sa stingem aceasta curiozitate cu informatii corecte, care sa vina de la un adult experimentat” a declarat un psiholog
.
Adriana Radu este o profesoara care a creat pe Youtube un canal numit numit “Sexul versus barza”. Acolo ea le ofera adolescentilor informatii elementare despre reproducere, sarut, menstruatie sau boli cu transmitere sexuala. Pana in prezent, filmuletele sale au fost urmarite de peste un milion de ori. In mod special, ea se adreseaza copiilor de peste 14 ani.
“Educatia sexuala are un efect direct asupra reducerii numarului de sarcini la minore, reducerii numarului de avorturi, de cazuri noi de sifilis si de HIV, avem motive solide sa fim pentru educatie sexuala”, a spus Adriana Radu.