Avangarde: Romanii raman pro-americani, rusofobi si contra coruptiei
avangardesondajstudiupro-americasuarusiaanticoruptie
Un studiu recent al Avangarde, publicat duminica, arata afilierea pro-americana a romanilor si in continuare rusofoba. De asemenea, romanii mai doresc un viitor ambasador american care sa sustina in continuare lupta impotriva coruptiei.
Potrivit sondajului, SUA este tara cu care romanii isi doresc sa aiba cele mai stranse relatii, sa fie principalul partener strategic al Romaniei si sa sprijine lupta contra coruptiei.
Raspunsurile la intrebarea “Va rugam sa ne spuneti cu care dintre urmatoarele tari v-ati dori sa avem cele mai stranse relatii”, raspunsurile au fost SUA (37%), Germania (25%), Franta (11%), China si Rusia (9%) si Marea Britanie (7%).
Sondajul mai releva si faptul ca 53% dintre romani cred ca NATO ar trebui sa isi pastreze prezenta militara pe teritoriul nostru, iar 33% dintre respondenti considera ca o crestere a numarului de forte militare din partea Aliantei ar fi un lucru bun, iar 14% considera ca ar trebui sa-si micsoreze numarul de militari din Romania.
In ceea ce priveste relatiile Romaniei cu Rusia, 47% dintre romani cred ca acestea ar trebui imbunatatite, 27% considera ca ar trebui sa ramana la fel, iar 24% isi doresc o distantare cat mai mare de regimul de la Kremlin.
In ceea ce priveste scutul balistic de la Deveselu, 59% dintre romani il considera un lucru bun, 20% il considera un pericol, iar 21% nu au stiut exact despre ce este vorba.
Citeste si:
Irlanda abroga oficial blasfemia din Constitutie
In studiu se mai arata si faptul ca Rusia este considerata de catre romani cel mai mare dusman al intereselor tarii noastre (31%), cu mult peste Ungaria (9%), SUA (5%), Franta si Germania (4%).
Cei mai bine vazuti lideri de stat straini in opinia respondentilor sunt Emanuel Macron (38%), Angela Merkel (37%), Donald Trump (29%), presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker (20%), Vladimir Putin (18%), Viktor ORban (17%) presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon (11%)
Studiul integral al agentiei Avangarde poate fi
accesat si analizat aici.