Anul acesta, in tarile sarace, cei flamanzi vor flamanzi si mai tare, insa nu toti: doar aceia care nu vor muri de foame
Pandemia declansata la incepututl anului trecut a avut ca efect colateral si accentuarea unor vulnerabilitati la nivel global. Una dintre acestea este cea a insecuritatii alimentare.
Conform unui raport de data recenta al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, anul trecut numarul persoanelor care se gasesc in criza alimentara a crescut, la nivel global, cu 20 de milioane.
Conform raportului amintit, la sfarsitul anului trecut, 155 de milioane de oameni de oameni din 55 de tari se gaseau intr-o situatie de criza alimentara severa.
Dintre cele 155 de milioane de persoane aflate in criza alimentara la ora actuala, 28 de milioane, din 38 de tari, se gasesc intr-o situatie de urgenta alimentara, mai simplu si mai putin diplomatic spus, se gasesc in situatia de a muri de foame daca nu primesc ajutor de urgenta.
Cele mai multe dintre aceste persoane sunt din Republica Democrata Congo, Yemen, Sudanul de Sud, Burkina Faso, Siria, Nigeria si Afganistan.
Raportul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura subliniaza faptul ca, pentru a evita o catastrofa umanitara, este nevoie de "actiuni rapide si coordonate la nivel mondial".
Statele unde criza alimentara s-a accentuat cel mai mult in 2020 sunt cele unde efectele pandemiei s-au coroborat cu cele ale razboaielor, instabilitatii politice si conflictelor interne.
In unele tari, insecuritatea alimentara a crescut si datorita fenomenelor meteo extreme, cum este cazul Haiti.
Raportul atrage atentia si asupra faptului ca in 2021 situatia nu se va ameliora si ca vom avea a face fata unui an inca si mai dificil.
"Conflictele vor continua sa fie prima cauza a cresterii insecuritatii alimentare, insa pandemia si restrictiile generate de aceasta vor exacerba insecuritatea alimentara la nivel mondial." - se arata in raport.
Organizatia Natiunilor Unite a atras atentia inca din luna aprilie a anului trecut ca pandemia, abia izbucnita la acea data, va genera un risc major de penurie alimentara la nivel mondial.
Semnalul de alarma n-a alarmat insa pe nimeni, asa cum si avertismentele cuprinse in recentul raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura vor ramane tot fara ecou, iar cei flamanzi vor flamanzi si mai tare.
Nu toti - doar aceia care nu vor muri de foame.
Sursa foto: pexels.com