ANOFM: incadrarea in munca a tinerilor trebuie sa constituie o prioritate
anofmsomajsomaj tineri
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a publicat strategia 2016-2020, in care un loc important este acordat prevenirii somajului in randul tinerilor.
Potrivit documentului publicat de catre ANOFM, in care este prezentata strategia pentru urmatorii 4 ani, in perioada dintre infiintarea ANOFM si momentul actual, au avut loc schimbari socio-economice importante, care au afectat, la randul lor, si piata muncii. De la concedieri colective si perioade de fiscalitate excesiva, pana la disparitia unor intreprinderi sau perioade cu deficit de forta de munca, toate acestea au au avut un impact de lunga durata asupra societatii romanesti.
Mai mult decat atat, ANOFM a fost institutia cu cea mai mare reducere de personal, respectiv de 40%, in perioada 2008-2010, pe fondul instabilitatii institutionale. Astfel ca, in prezent, mai multe de o treime din agentiile teritoriale functioneaza cu un numar minim de personal.
Rata somajului se mentine in jurul valorii de 5%, cu fluctuatii reduse. Potrivit documentului publicat de ANOFM, "Rata scazuta a somajului la nivel national, comparativ cu ratele somajului din alte state membre ale Uniunii Europene si mentinerea acesteia la un nivel aproape constant arata o stagnare in activitatile economice de baza, consumatoare de resurse de munca, in pofida cresterii PIB si capcitate reduse a economiei de a reactiona la diferitele categorii de stimuli".
Unul din cele mai semnificative fenomene care se inregistreaza, la ora actuala, pe piata muncii din Romania, este puternica polarizare a somajului. Astfel, somajul afecteaza in mod constant anumite categorii dezavantajate, respectiv tinerii, persoanele de peste 45 de ani, persoanele cu diabilitati si persoanele in risc de marginalizare.
ANOFM atrage atentia asupra faptului ca problema prevenirii somajului in randul tinerlor si incadrarea acestora in munca este o prioritate la nivel european.
In contextul in care 1 din 5 tineri europeni nu poate sa gaseasca un loc de munca, sunt necesare programe dedicate exclusiv sprijinirii accesului tinerilor pe piata muncii.
Una din cele mai mari probleme de pe piata muncii din Romania este ca dispar locuri de munca traditionala, insa nu apar locuri de munca noi in domeniile recent dezvoltate. Consecinta este ca locurile de munca eliberate prin iesirea la pensie a fostilor salariati nu devin disponibile pentru tineri, ci sunt eliminate integral de pe piata muncii.
"Prin urmare, desi persista un somaj structural, o nepotrivire punctuala intre cererea si oferta de forta de munca in anumite sectoare de activitate, somajul inregistrat evidentiaza, tot mai pregnant, un deficit real, absolut, de locuri de munca, facand si mai dificila actiunea ANOFM de a gasi solutii de incaddrare pentru diferitele categorii de persoane in cautarea unui loc de munca", se arata in Strategia ANOFM.
Toate statele membre ale UE au elaborat programe nationale dedicate tinerilor, sub denumirea "Garantia pentru Tineri", care detaliaza obiectivele si masurile prevazute de Strategia Europa 2020. ANOFM urmareste sa recupereze lipsurile provocate de lipsa de pana acum a unei strategii de dezvoltare.
Informatii suplimentare pe anofm.ro
Foto; pixabay.com