Animalele de companie de la bloc, taxate si nu prea
animale de companie la bloctaxe animale de companietaxe cainitaxe pisicianimale la bloc
Traiul la bloc nu este simplu, iar oamenii trebuie sa gaseasca modalitatea optima de a convietui, fara sa se deranjeze reciproc si sa se tolereze. Una dintre cele mai tensionate situatii este creata de animalele de companie din apartamente si de taxa pe care stapanii trebuie sa o plateasca. Este legala aceasta taxa si cand se aplica?
Romanii sunt recunoscuti pentru dragostea fata de animale. Statisticile arata ca ca in tara noastra sunt aproximativ 4.200.000 de caini de companie, in timp ce in Marea Britanie circa 8.500.000, in conditiile in care Romania are de trei ori mai putini cetateni.
Multi dintre acestia traiesc la bloc, in apartamente cu stapanii lor, aspect ce este deranjant pentru unii vecini. Din pacate, legislatia din Romania nu transeaza problema aceasta, lipsind o reglementare exacta a unei taxe suplimentare pe care s-o plateasca proprietarii de animale.
In schimb, Legea nr. 230/2007 permite adunarii generale a proprietarilor sa adopte o hotarare in acest sens, prin care sa se instituie o taxa pentru animalele ce traiesc in apartamentele situate intr-un bloc. Vizate de aceste taxe nu sunt toate animalele de companie, ci, de cele mai multe ori, doar cainii si pisicile.
Acest lucru inseamna ca decizia de a institui o anumita taxa pentru animalele de companie (caini si pisici) de la bloc, revine exclusiv asociatiilor de proprietari.
Taxa poate fi contestata
Art. 26 din Legea nr. 230/2007 stipuleaza ca daca “o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari sau este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia”.