Acte necesare pentru eliberarea pasaportului in 2020
eliberare pasaporttaxe pasaportacte identitatepasaport 2020acte pasaport 2020
Pasaportul a devenit, in zilele noastre, un document aproape indispensabil vietii de zi cu zi. Fie ca vorbim despre calatorii de afaceri, despre deplasari in interes personal sau de vacante cu familia in diferite zone ale globului, trebuie sa detinem acest document. Adesea, obtinerea pasaportului in Romania inseamna birocratie multa si timp pierdut. Pentru a evita situatiile tensionate, va prezentam lista actelor de care aveti nevoie pentru a putea obtine sau prelungi durata de valabilitate a pasaportului dvs.
Update:
Camera Deputatilor a decis ca pentru cei de peste 18 de ani, pasapoartele simple electronice sa fie valabile zece ani, nu cinci.
Potrivit Proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, adoptata miercuri in Camera Deputatilor (For decizional), adoptat miercuri de Camera Deputatilor, for decizional, termenul de valabilitate pentru pasapoartele simple electronice ale adultilor se va dubla.
Astfel, pasapoartele simple electronice pentru cei care au peste 18 de ani vor fi valabile zece ani, nu cinci, asa cum prevedea vechea legislatie.
Actul normativ va inta in vigoare dupa ce va fi promulgat de seful statului si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.
Tipuri de pasapoarte si valabilitatea lor
In primul rand, precizam ca exista trei tipuri de pasapoarte: pasaport electronic simplu cu valabilitate de 5 ani, pasaport simplu electronic cu valabilitate de 3 ani si pasaport simplu temporar cu valabilitate de 12 luni.
Pasaportul simplu electronic se elibereaza, la cerere, cetatenilor romani care indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare si nu se afla in una dintre situatiile de suspendare a dreptului de a calatori in strainatate.
Citeste si:
Documente necesare pentru eliberarea buletinului
Romanii isi pot face pasaport destul de usor, de oriunde, dar au nevoie de anumite documente necesare pentru eliberarea lui:
Buletin
Dovada ca ai achitat toate taxele pentru eliberarea pasaportului
Eventual, pasaportul expirat
Cerere de eliberare pasaport care se completeaza la ghiseu
In cazul pasaportului simplu electronic pentru persoanele minore, sunt necesare mai multe documente.
-certificatul de nastere al minorului, in original;
-document(e) de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti, al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite, -aflate in termen de valabilitate, in original;
-dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, completate pe numele minorului, in original;
-pasaportul anterior al minorului, daca acesta exista
In cazul in care minorul este in grija unui singur parinte, pe langa documentele de mai sus, este necesara si o hotarare judecatoreasca plus o procura din partea celuilalt parinte.
Daca esti din provincie si ai nevoie de pasaport, in Bucuresti, sunt mai multe locuri unde poti face unul:
Șoseaua Pipera, nr 49
Strada Piața Amzei
Strada Ion Èšuculescu, nr 42B
Strada Străduinței, nr 1
Strada Constantin Miculescu, nr 14-16
Strada Virtuții, nr 1-3
Taxe eliberare pasaport
Totusi, eliberarea unui pasaport nu se face in mod gratuit, taxele obligatorii fiind urmatoarele:
258 de lei pentru pasaportul simplu electronic
236 de lei pentru pasaportul minorilor sub 12 ani
96 de lei pentru pasaportul simplu temporar
Dupa ce ai depus toate actele necesare pentru pasaport trebuie sa astepti 10 zile lucratoare pentru pasaportul simplu elecronic, pentru pasaportul simplu temporar doar 3 zile, iar in caz de urgenta, doar cateva ore.
Taxe eliminate pentru eliberare pasaport
Vestea buna este ca incepand cu luna februarie 2018, persoanele fizice care doresc sa isi scoata pasaportul au scapat de anumite taxe pentru eliberarea documentului. De exemplu, nu se mai platesc: taxa pentru eliberarea pasaportului electronic, a unui pasaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, nici procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, eliberarea de adeverinte, precum si alte servicii prestate de autoritati.
Romanii scapa si de taxa pentru serviciul public, de 22 de lei si de tariful suplimentar pentru eliberarea pasaportului simplu temporar, in valoare de 100 de lei.
Ridicarea pasaportului
Pasaportul simplu electronic se ridica de la serviciul public comunitar sau, dupa caz, de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate unde a fost depusa cererea ori, dupa caz, de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate pentru care a optat solicitantul.
Pasaportul simplu electronic se ridica de titular sau de persoana care a formulat cererea ori de persoana imputernicita de acesta/aceasta printr-o procura speciala autentificata.
Consulta acum Codul Administrativ al Romaniei 2018, Legea 53/2003 si descarca gratuit Raportul Special. >>>