A inceput conferinta ONU privind schimbarile climatice: Doua saptamani de discutii la Katowice, Polonia
onuincalzirea globalaschimbari climaticeconferintaacordul de la paris
Delegati din aproape 200 de tari au inceput, duminica, conferinta Organizatiei Natiunilor Unite pentru prevenirea si combaterea efectelor negative ale schimbarilor climatice.
Conferinta inceputa pe 2 decembrie este cea mai importanta adunare ONU privind incalzirea globala de cand a fost semnat acordul de la Paris din 2015.
Delegatii celor aproximativ 200 de tari vor incerca, pe parcursul celor doua saptamani dedicate discutiilor, sa gaseasca o solutie la nivel global, care sa incetineasca procesul de incalzire globala.
Discutiile de la Katowice au loc inaintea unui termen limita de la sfarsitul lui 2018 pentru crearea "unui set de reguli" care sa ofere detalii privind termenii stabiliti la Paris si sa ajute la indeplinirea obiectivului de a limita cresterea temperaturilor globale intre 1,5 si 2 grade Celsius. Pentru a exista mai multe sanse de succes, negocierile de la Katowice au inceput cu o zi mai devreme fata de planul initial.
Conferinta din Polonia se desfasoara intr-un context cat se poate de negativ, deoarece in ultimele zile au aparut numeroase rapoarte care atesta ca nivelul emisiilor gazelor de sera din acest an au fost peste limitele normale, inregistrandu-se o crestere fara precedent a volumului acestora.
Prim-ministrul din Fiji, Frank Bainimarama, a deschis conferinta ONU ieri si l-a numit pe Michal Kurtyka, ministrul Mediului adjunct din Polonia, drept presedinte al discutiilor. "Va trebui ca toti sa ne aratam creativitatea si flexibilitatea", a declarat Kurtyka.
Citeste si:
In Romania exista in jur de 26.000 de restaurante
Tensiuni internationale fara precedent pe tema schimbarilor climatice
Tensiunile politice care pot duce la ineficienta conferintei din Polonia sunt generate in special de actiunile SUA, care si-au reexprimat la summit-ul G20 din Argentina decizia de a se retrage din acordul de la Paris si angajamentul de a folosi toate resursele de energie. De asemenea, si Brazilia ingreuneaza negocierile din Polonia, deoarece si-a retras promisiunea de a gazdui conferinta ONU de anul viitor privind clima.
Exista, totusi, si semnale pozitive ca se poate ajunge la un punct de vedere comun, dat fiind faptul ca toti ceilalti membri G20, inclusiv China, tara care polueaza cel mai mult la nivel global, si-au reafirmat angajamentul fata de implementarea acordului de la Paris.
Sursa foto: pexels.com