A inceput al 3-lea Razboi Mondial - de data asta unul comercial - Trump mareste taxele pe importurile de marfuri Chinei
taxe vamaledonald trumprazboi comercialsuachinataxe vamaleal treilea razboi mondial
Presedintele SUA, Donald Trump, a impus taxe vamale suplimentare in valoare de 50 de miliarde de dolari la importurile de produse din China si limitarea investitiilor chineze in Statele Unite. Astfel, razboiul comercial dintre cele doua mari puteri ale lumii a inceput.
Taxele vamale impuse de
Administratia Trump asupra unor importuri din China au intrat in vigoare pe data de 6 iulie, creandu-se astfel premisele declansarii unui razboi comercial intre SUA si China.Taxele vamale au intrat in vigoare la ora Washingtonului 00.01 (ora Romaniei, 07.01).
Ca reactie la actiunile Administratiei de la Casa Alba, oficialii chinezi au declarat ca vor lua masuri de retorsiune. Donald Trump le-a spus acestora ca SUA sunt pregatite sa escaladeze disputa prin introducerea de noi taxe vamale, in functie de reactia Beijingului.
Pana acum, tarifele au fost impuse pe doar o mica parte din comertul SUA-China. Asta inseamna ca impactul economic imediat va fi relativ restrans pentru ambele tabere. Valoarea totala a taxelor vamale impuse Chinei va fi de aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an. In replica, China a inceput sa impuna la randul sau tarife vamale similare pentru importurile americane.
Ce motive are Trump pentru impunerea taxelor vamale?
Washingtonul acuza Beijingul de nerespectarea drepturilor privind proprietatea intelectuala. Administratia Donald Trump denunta presupuse furturi intelectuale comise de Beijing si vrea reducerea deficitului comercial in relatia cu China.
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a denuntat o serie de practici comerciale incorecte si a introdus taxe vamale pentru importurile otel si aluminiu din numeroase tari, in principal din statele Uniunii Europene, China, Canada si Mexic, care au dispus masuri de retorsiune.
Razoiul comercial dintre SUA si China a inceput, iar analistii sunt sceptici cu privire la un armistitiu, tinand cont de faptul ca cele doua mari puteri au purtat negocieri de-a lungul timpului, insa in zadar.
Camera americana a Comertului a lansat o campanie impotriva taxelor vamale aplicate de presedintele Donald Trump. Chiar daca s-a incercat gasirea unei solutii amiabile, nu a existat vreun semnal ca cele doua puteri vor ajunge la vreun compromis prea curand. Analistii estimeaza insa ca disputa va dura mai mult si s-ar putea amplifica.
Taxele vamale impuse de SUA Chinei - "un act de presiune extrema si santaj"
Potrivit lui Donald Trump, aceste noi taxe vor fi aplicate "dupa ce procesul legal va fi finalizat, in cazul in care China refuza in continuare sa isi schimbe practicile si daca decide sa continue cu noile taxe pe care le-a anuntat recent".
In contextul amenintarilor facute de Casa Alba, ministrul de Finante al Chinei a declarat ca "tara va lua atat masuri calitative, cat si cantitative, si va combate ferm taxele aditionale impuse de guvernul american. Statele Unite au initiat un razboi comercial si au incalcat legile pietei, lucru care nu ii afecteaza doar pe oamenii din China si SUA, ci din toata lumea".
Oficialii chinezi catalogheaza aceste amenintari drept "un act de presiune extrema si santaj, care deviaza de la consensul la care cele doua tari au ajuns de nenumarate ori".
Consecintele razboiului comercial SUA - China au inceput sa se vada
Analistii economici au previziuni sumbre pentru viitorul comertului international. Mai multi experti economici din Statele Unite au declarat ca se asteapta la o reactie din partea Guvernului chinez, care va afecta toate companiile americane din China, nu doar cele din sectoarele vizate de sanctiuni.
De asemenea, pietele globale au intrat in derapaj, iar dolarul american si yuanul chinezesc si-au pierdut din putere.
Lagarde: Europa poate juca o carte importanta in razboiul comercial dintre SUA si China
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, este de parere ca Uniunea Europeana ar putea juca o carte importanta in razboiul comercial dintre SUA si China, cu conditia sa ramana unita.
"In confruntarea care se profileaza intre SUA pe de o parte si China pe de alta, care reprezinta doua firme complet diferite ale aceluiasi elan capitalist, Europa poate juca o carte foarte particulara" a declarat Lagarde la un forum economic organizat la Aix-en-Provence (sudul Frantei).
Directorul FMI a subliniat faptul ca Europa poate echilibra balanta intre China si SUA, dat fiind faptul ca niciuna dintre cele doua puteri nu are un avantaj semnificativ asupra celeilalte. "Impreuna, europenii constituie o forta, o putere. Deoarece atunci cand sunt uniti au o voce adevarata" a mai spus Lagarde.
Cum este afectata Europa de razboiul comercial dintre China si SUA
Consecintele razboiului comercial in care Statele Unite si China vor afecta intreaga planeta. Analistii sunt de parere ca economia europeana va avea mult de suferit din cauza acestor probleme dintre SUA si China, iar acest razboi este o amenintare directa la adresa redresarii economice a Europei.
Economia lumii va fi afectata din cauza ca, in cea mai mare parte, ea se bazeaza pe comert. In momentul in care comertul este incetinit sau chiar blocat de taxe vamale, are loc un efect de slabiciune in lant, care ajunge sa produca pierderi masive economiilor tarilor.
Aceste taxe vamale, aplicate ca masuri de retorsiune genereaza frica si deterioreaza increderea. Acest lucru se intampla acum in Europa, unde, in tari precum Germania, increderea mediului de afaceri a scazut. Multe companii europene vor fi afectate de razboiul comercial dintre SUA si China deoarece produc si vand bunuri in ambele tari. Un exemplu sunt producatorii auto Daimler si BMW, care produc masini in SUA si le exporta in China.
In acelasi timp, Europa este implicata in propria disputa comerciala cu SUA, care a impus taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu din UE. Mai mult decat atat, Washingtonul ia in considerare posibilitatea de a impune taxe similare si pentru importurile de masini, existand astfel riscul sa se ajunga la un conflict de mari proportii.
Exista si beneficiari ai razboiului comercial
De pe urma razboiului comercial dintre SUA si China ar putea beneficia unele companii, care ar patrunde pe nise din piata in conditiile in care companiilor chineze li se refuza accesul pe piata din SUA. De razboiul comercial ar putea beneficia, in cazul in care Trump nu declanseaza aceleasi taxe si impotriva Europei: producatorii europeni de masini, de avioane, de cipuri pentru calculatoare, de echipamente industriale si cei din industria chimica, care ar putea, in teorie, sa substituie produsele americane, respectiv cele chineze de pe cele doua piete.
Citeste si:
Mugur Isarescu trage un semnal de alarma in legatura cu creditul ipotecar si cu gradul de indatorare al romanilor