8 Martie, Ziua Internationala a Femeii - de la initiativa unei activiste comuniste fanatice la dezideratul egalitatii de gen
Oficial, Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita la data de 8 martie incepand din anul 1977, cand Organizatia Natiunilor Unite a adoptat o rezolutie in acest sens. Prima initiativa de sarbatorire a Zilei Femeii dateaza, insa, din anul 1910, cand activista comunista Clara Zetkin a propus acest lucru cu prilejul lucrarilor Conferintei Internationale a Femeilor Muncitoare, care s-a desfasurat la Copenhaga.
Clara Zetkin a fost numele "de scena" al Clarei Eissner, nascuta in Germania, la anul 1857.
La Copenhaga, in anul 1910, in cadrul Conferintei Internationale a Femeilor Muncitoare, Clara Zetkin a propus infiintarea unei Zile Internationale a Femeii, care sa fie sarbatorita in fiecare an.
Propunerea a fost aprobata de toate delegatele prezente la Conferinta, dar nu a fost stabilita si o data anume pentru sarbatorirea Zilei Femeii.
Se parea ca prima Zi a Femeii a fost sarbatorita in Statele Unite, la data de 28 februarie 1911.
In anii care au urmat, Ziua Femeii a fost sarbatorita in tot mai multe tari, insa la date diferite. Oricum, ideea Clarei Zetkin prinsese deja viata.
Dupa accederea la putere a nazistilor, Clara Zetkin a fost nevoita sa paraseasca Germania si s-a refugiat in Rusia Sovietica, unde si-a sfarsit zilele, in anul 1933.
Cosmetizata si reinventata ideologic, ideea Clarei Zetkin de a sarbatori anual o Zi a Femeii a supravietuit si, din 1977, aceasta zi a fost recunoscuta oficial printr-o rezolutie a Organizatiei Natiunilor Unite.
La ora actuala, egalitatea de gen este un deziderat al comunitatii internationale.
Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Uniunii Europene, a analizat recent, in cadrul unui raport, felul in care sunt tratate femeile pe piata muncii in tarile membre UE.
Conform studiului amintit, rata de angajare a femeilor cu varsa cuprinsa in intervalul de varsta 20-64 de ani este de 67% (cifra valabila pentru anul 2018) si este cu 5 puncte procentuale mai mare decat cea din anul 2008.
Cu toate acestea, rata de angajare a femeilor din categoria de varsta 20-64 de ani ramane (ca medie la nivelul tarilor membre UE) cu 12 puncte procentuale mai mica decat cea a barbatilor din aceeasi categorie de varsta.
Intre tarile UE, Suedia are cel mai mare procent al femeilor angajate in categoria de varsta 20-64 de ani - (80%, fata de 84% in randul barbatilor).
La acest capitol, cel mai prost sta Grecia, unde doar 49% dintre femeile din categoria de varsta amintita au serviciu.
Romania se situeaza, din acest punct de vedere, pe locul al patrulea din coada clasamentului, cu un procent de 61% femei (20-64 de ani) care lucreaza.
In ceea ce priveste rata somajului in randul populatiei active (15-64 de ani) aceasta este, in medie, la nivelul tarilor UE, de 7,1% in randul femeilor, fata de 6,4% in randul barbatilor.
La nivel global, un document prezentat in cadrul ultimei editii a Forumului Economic Mondial (21-24 ianuarie) estimeaza ca, la nivel global, diferentele de gen in domeniul economic vor disparea abia in 257 de ani.
In ceea ce priveste egalitatea de gen in domeniile politic, economic, al sanatatii si al educatiei, aceasta va fi atinsa, la nivel global (ca medie a indicatorilor mentionati) in 99,5 ani.
Mai este mult pana departe, cum se spune.
Sursa foto: pexels.com