77.000 de apeluri la Asociatia Telefonul Copilului
asociatia telefonul copilului numarabuz in familieviolentacopii institutionalizati
Aproape 77.000 de apeluri au fost inregistrate la Asociatia Telefonul Copilului, doar in prima jumatate a anului.
Mai exact, 76.824 de apeluri au fost inregistrate la 116 111, in primele sase luni ale acestui an. Institutiile abilitate au trintervenit in aproape 2.100 de cazuri, iar apoi specialistii au oferit consiliere si monitorizare continua.
Peste 1.000 de apeluri au fost destinate semnalarii de abuzuri asupra copilului si violenta in familie. Aproape 44% dintre apelurile care semnalau abuzuri se refereau la molestare fizica, peste 26% la neglijare si mai mult de 12% la abuz emotional.
"Numarul cazurilor de abuz sexual asupra copilului si trafic de minori aproape s-a dublat in prima jumatate a acestui an, fiind inregistrate 94 de astfel de situatii; cu sprijinul institutiilor abilitate, au fost adoptate cele mai bune solutii pentru stoparea abuzului si inlaturarea efectelor negative produse de situatia traumatizanta, iar agresorii sunt condamnati pentru faptele savarsite", se arata in comunicat.
Principalele probleme pe care oamenii le-au semnalat la numarul de telefon 116 111 au fost saracia cauzata de lipsa unui loc de munca, de disponibilizari si reducerea ajutoarelor sociale acordate.
Zeci de copii au ajuns in grija statului in urma situatiilor grave semnalate la acest numar de telefon.
"Criza economica a afectat societatea in profunzimea sa. Este foarte grav si trist deopotriva sa vedem parinti care prefera sa isi abandoneze copiii din cauza saraciei, neavand mijloacele necesare sa ii ingrijeasca. Linia 116 111 este deschisa deopotriva copiilor si parintilor si suntem aici pentru a-i asculta si sprijini. Tragem inca un semnal de alarma insa: abandonul, abuzul, singuratatea, tristetea cu care se confrunta copiii - acestea sunt probleme care nu au solutie decat printr-un efort cumulat si sustinut din partea tuturor actorilor implicati, de la familii la institutiile statului", a declarat directorul executiv Asociatia Telefonul Copilului, Catalina Florea.
Unii parinti si-au institutionalizat temporar copiii, iar altii i-au abandonat. Primul loc este ocupat de Transilvania, cu 29 de astfel de cazuri, al doilea de Moldova, cu sase cazuri, urmata de Muntenia si Bucuresti – fiecare cu cate trei si Oltenia cu doua cazuri.
In ceea ce priveste asistenta maternala, centrul maternal, centrul de zi si plasamentul familial, Capitala conduce clasamentul cu 13 cazuri. Locul doi este ocupat de Moldova cu noua astfel de cazuri, urmata de Muntenia cu sapte, Transilvania cu sase si Oltenia cu cinci cazuri.
Circa 50,59% dintre cazuri provin din mediul rural, 43,26% din cel urban, iar pentru 6,15% a fost solicitata confidentialitatea.