2020 a fost un an al recordurilor negative
Anul trecut, atentia opiniei publice s-a concentrat, pe buna dreptate, asupra pandemiei de coronavirus si a efectelor pe care aceasta le-a generat in viata sociala si in economia mondiala. Dar pandemia nu a fost singura "pata neagra" a anului care tocmai s-a incheiat.
Dupa zece luni de la declararea pandemiei, aceasta a facut aproape 2 milioane de victime in intreaga lume, a dat peste cap economia mondiala si a modificat radical relatiile dintre oameni.
Anul trecut, insa, oamenii au avut de infruntat si alte necazuri care au trecut, insa, mai putin bagate in seama.
Astfel, in 2020, catastrofele climatice au facut, la nivel global, nu putine victime si au facut pagube de 210 miliarde de dolari.
Anul trecut planeta a fost devastata de uragane violente si de incendii puternice. Fenomene extreme se inregistreaza in fiecare an, insa in 2020 pagubele provocate de acestea (210 mld. USD) au fost sensibil mai mari decat in 2019, cand "factura" dezastrelor naturale s-a ridicat la 166 miliarde USD.
Aceste cifre au fost facute publice de compania germana de reasigurari Munich Re.
Din pagubele de 210 de miliarde de dolari produse de fenomenele naturale extreme in 2020, doar 82 de miliarde (cca 40%) au fost acoperite de polite de asigurare.
Pe langa pagubele materiale, fenomenele naturale extreme au facut, anul trecut, 8.200 de victime in intreaga lume.
America de Nord a fost, in 2020, continentul cel mai afectat de fenomene naturale extreme: sase din cele mai grave zece astfel de calamitati au avut loc pe acest continent.
Anul trecut, sezonul uraganelor a fost foarte activ in Atlanticul de Nord, unde s-au produs 30 de furtuni majore, dintre care 13 au atins intensitatea unui uragan.
Precedentul record, inregistrat in aceeasi regiune, data din 2005: 28 de furtuni, dintre care 15 uragane.
In China, inundatiile au facut, anul trecut, pagube de 17 miliarde de dolari, dintre care doar 2% au fost acoperite de asigurari.
In Europa, pierderile materiale provocate de fenomenele naturale extreme au fost, in anul de referinta, de 12 miliarde USD, dintre care doar 3,6 miliarde au fost acoperite de asigurari.
Fenomenele naturale extreme s-au produs in contextul in care temperatura medie inregistrata anul trecut (in intervalul ianuarie-noiembrie) a fost cu 1,2 grade Celsius mai mare decat temperatura medie inregistrata in perioada preindustriala (1880-1900).
Catastrofele naturale au provocat si un fenomen despre care se vorbeste prea putin, si anume acela al "refugiatilor climatici".
Doar in primul semestru al anului trecut, 10 milioane de oameni au fost nevoiti sa-si abandoneze locurile de bastina din pricina fenomenelor naturale extreme.
Tarile care au fost cel mai mult afectate de acest fenomen sunt, in ordine descrescatoare, India, Bangladesh, Filipine, China, Somalia, Indonezia, Republica Democratica Congo, Etiopia, Kenya si Brazilia.
Toate aceste informatii puse cap la cap alcatuiesc portretul unui an, 2020, al recordurilor negative.
Sursa foto: pexels.com