Secretul unui corp suplu: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci
In urma cu 50 de ani, un tanar supraponderal, Michel Montignac, a reusit sa slabeasca 15 kg in doar 3 luni! Metoda aplicata de el era una inovativa, rezultatul unor cercetari indelungate efectuate pe cont propriu in domeniul medicinii nutritioniste, si avea la baza o idee revolutionara: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci. Metoda in cauza a capatat si un nume (Dieta cu indice glicemic scazut) si in scurt timp a uimit lumea prin rezultatele ei.
Concret, Montignac a studiat felul cum lucreaza organismul, modul cum se transforma alimentele ingerate in substante nutritive si a descoperit ca exista alimente “bune” si alimente “nocive”, in functie de capacitatea lor de a elibera in sange zaharul pe care il contin.
Cu cat aceasta eliberare se face mai rapid (altfel spus, cu cat indicele glicemic al alimentului este mai mare), cu atat mai mare este riscul de ingrasare. Secretul consta, asadar, in a alege cu mare grija CE mananci.
De ce ne ingrasam? Cum putem stopa transformarea alimentelor in grasime?
In primul rand, sa spunem cateva cuvinte despre felul cum functioneaza organismul uman. Astfel, ca orice “masinarie”, si organismul uman are nevoie de o sursa de energie, iar aceasta sursa de energie o reprezinta carbohidratii (glucidele), adica lanturi de mici parti de zahar, care se gasesc intr-o gama vasta de alimente, de la legume pana la ciocolata.
Carbohidratii constituie deci principala sursa de energie a organismului, prin zaharul pe care il ofera si care apare sub diferite forme si denumiri: zaharoza (zaharul de masa), lactoza (zaharul din produsele lactate), fructoza (zaharul din fructe), maltoza (zaharul din bere) etc.
In urma digestiei, acest zahar ajunge in sange si este transportat apoi la celule, pentru a le hrani si a le asigura astfel dezvoltarea. Iar in acest proces de hranire a celulelor (si implicit a organelor corpului), un rol esential il joaca insulina, un hormon produs de pancreas.
Astfel, atunci cand detecteaza zahar in sange, pancreasul incepe pur si simplu sa produca insulina, intr-o cantitate proportionala cu cantitatea de zahar detectata pentru a permite asimilarea ei de catre celule. Si-acum, daca ingeram un aliment cu indice glicemic mare (aliment care are deci capacitatea de a elibera rapid zaharul pe care il contine), nivelul de zahar din sange va creste brusc si pancreasul va furniza si el mai multa insulina.
Iar productia masiva de insulina inhiba lipoliza – procesul de ardere a tesutului gras – si creste depunerea de grasimi, ceea ce are ca efect ingrasarea.
Secretul slabirii?
O absorbtie mai lenta a zaharului in organism!
Alimentele cu indice glicemic scazut elibereaza mai incet zaharul pe care il contin. Ca urmare, pancreasul secreta mai putina insulina, iar zaharul este absorbit mai lent, consecinta fiind ca nu apare senzatia de foame. Si astfel apare efectul de slabire, atat de cautat de cei care au probleme cu greutatea.
Totul e foarte simplu, foarte clar si foarte stiintific totodata. Intregul proces are o explicatie medicala si se poate spune chiar ca dieta cu indice glicemic scazut nu este decat o “manipulare” a acestui proces, dar o manipulare sanatoasa, facuta spre binele organismului.
Ce alimente poti consuma fara probleme, ce alimente trebuie sa eviti:
• alimente cu indice glicemic mare sunt berea, painea alba, pastele, orezul, produsele de patiserie, cartofii, cola, mierea
• alimente cu indice glicemic mic sunt fructele proaspete, legumele proaspete, cerealele integrale, maslinele, iaurtul
• atentie, unele fructe au indice glicemic ridicat si pot favoriza ingrasarea
• ca regula generala, toate alimentele neprocesate industrial au indice glicemic mai mic
• prin adaugarea de otet se poate reduce semnificativ indicele glicemic al unor alimente
Sfaturi:
• consuma cereale integrale la micul dejun
• inlocuieste painea alba cu painea integrala
• renunta cat poti la cartofi (indiferent ca e vorba de cartofi fierti, copti sau prajiti)
• consuma cat mai multe fructe si legume proaspete
• consuma paste sau taitei in cantitati moderate
• asezoneaza salatele cu otet
Sursa foto: www.pexels.ro