Secretul unui corp suplu: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Secretul unui corp suplu: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci
Secretul unui corp suplu: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci
de Mihai Balescu la 16 Feb. 2021 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
In urma cu 50 de ani, un tanar supraponderal, Michel Montignac, a reusit sa slabeasca 15 kg in doar 3 luni! Metoda aplicata de el era una inovativa, rezultatul unor cercetari indelungate efectuate pe cont propriu in domeniul medicinii nutritioniste, si avea la baza o idee revolutionara: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci. Metoda in cauza a capatat si un nume (Dieta cu indice glicemic scazut) si in scurt timp a uimit lumea prin rezultatele ei.

Concret, Montignac a studiat felul cum lucreaza organismul, modul cum se transforma alimentele ingerate in substante nutritive si a descoperit ca exista alimente “bune” si alimente “nocive”, in functie de capacitatea lor de a elibera in sange zaharul pe care il contin.

Cu cat aceasta eliberare se face mai rapid (altfel spus, cu cat indicele glicemic al alimentului este mai mare), cu atat mai mare este riscul de ingrasare. Secretul consta, asadar, in a alege cu mare grija CE mananci.

De ce ne ingrasam? Cum putem stopa transformarea alimentelor in grasime?


In primul rand, sa spunem cateva cuvinte despre felul cum functioneaza organismul uman. Astfel, ca orice “masinarie”, si organismul uman are nevoie de o sursa de energie, iar aceasta sursa de energie o reprezinta carbohidratii (glucidele), adica lanturi de mici parti de zahar, care se gasesc intr-o gama vasta de alimente, de la legume pana la ciocolata.

Carbohidratii constituie deci principala sursa de energie a organismului, prin zaharul pe care il ofera si care apare sub diferite forme si denumiri: zaharoza (zaharul de masa), lactoza (zaharul din produsele lactate), fructoza (zaharul din fructe), maltoza (zaharul din bere) etc.

In urma digestiei, acest zahar ajunge in sange si este transportat apoi la celule, pentru a le hrani si a le asigura astfel dezvoltarea. Iar in acest proces de hranire a celulelor (si implicit a organelor corpului), un rol esential il joaca insulina, un hormon produs de pancreas.

Astfel, atunci cand detecteaza zahar in sange, pancreasul incepe pur si simplu sa produca insulina, intr-o cantitate proportionala cu cantitatea de zahar detectata pentru a permite asimilarea ei de catre celule. Si-acum, daca ingeram un aliment cu indice glicemic mare (aliment care are deci capacitatea de a elibera rapid zaharul pe care il contine), nivelul de zahar din sange va creste brusc si pancreasul va furniza si el mai multa insulina.

Iar productia masiva de insulina inhiba lipoliza – procesul de ardere a tesutului gras – si creste depunerea de grasimi, ceea ce are ca efect ingrasarea.

Secretul slabirii?
O absorbtie mai lenta a zaharului in organism!


Alimentele cu indice glicemic scazut elibereaza mai incet zaharul pe care il contin. Ca urmare, pancreasul secreta mai putina insulina, iar zaharul este absorbit mai lent, consecinta fiind ca nu apare senzatia de foame. Si astfel apare efectul de slabire, atat de cautat de cei care au probleme cu greutatea.

Totul e foarte simplu, foarte clar si foarte stiintific totodata. Intregul proces are o explicatie medicala si se poate spune chiar ca dieta cu indice glicemic scazut nu este decat o “manipulare” a acestui proces, dar o manipulare sanatoasa, facuta spre binele organismului.

Ce alimente poti consuma fara probleme, ce alimente trebuie sa eviti:

• alimente cu indice glicemic mare sunt berea, painea alba, pastele, orezul, produsele de patiserie, cartofii, cola, mierea
• alimente cu indice glicemic mic sunt fructele proaspete, legumele proaspete, cerealele integrale, maslinele, iaurtul
• atentie, unele fructe au indice glicemic ridicat si pot favoriza ingrasarea
• ca regula generala, toate alimentele neprocesate industrial au indice glicemic mai mic
• prin adaugarea de otet se poate reduce semnificativ indicele glicemic al unor alimente

Sfaturi:

• consuma cereale integrale la micul dejun
• inlocuieste painea alba cu painea integrala
• renunta cat poti la cartofi (indiferent ca e vorba de cartofi fierti, copti sau prajiti)
• consuma cat mai multe fructe si legume proaspete
• consuma paste sau taitei in cantitati moderate
• asezoneaza salatele cu otet

Sursa foto: www.pexels.ro

Editorialist Manager.ro
adresa de e-mail: mihaib@rs.ro

Ultimele NOUTATI

E oficial. Anul acesta bugetarii si pensionarii NU mai primesc majorari de salarii si pensii
Economie

E oficial. Anul acesta bugetarii si pensionarii NU mai primesc majorari de salarii si pensii

today04 Feb. 2025
TRAI FARA GRIJI LA BATRANETE. Cati bani ar trebui sa aiba orice roman in conturi, la varsta de 60 de ani?
Analize

TRAI FARA GRIJI LA BATRANETE. Cati bani ar trebui sa aiba orice roman in conturi, la varsta de 60 de ani?

today04 Feb. 2025
Cum sa folosesti inteligenta artificiala ca sa muncesti MAI PUTIN si MAI BINE
Companii

Cum sa folosesti inteligenta artificiala ca sa muncesti MAI PUTIN si MAI BINE

today04 Feb. 2025
Codul fiscal, modificat din nou! Schimbari la impozitarea acestor firme
Economie

Codul fiscal, modificat din nou! Schimbari la impozitarea acestor firme

today04 Feb. 2025
Un birou ordonat, o minte organizata: Legatura dintre curatenie si eficienta
Life Style

Un birou ordonat, o minte organizata: Legatura dintre curatenie si eficienta

today04 Feb. 2025
Greseli frecvente in alocarea bugetului de marketing si cum sa le eviti
Business

Greseli frecvente in alocarea bugetului de marketing si cum sa le eviti

today04 Feb. 2025
Sporuri de 1.500 lei pe luna pentru conditii vatamatoare de munca. Cine sunt bugetarii care primesc banii?
Ultimele stiri economice

Sporuri de 1.500 lei pe luna pentru conditii vatamatoare de munca. Cine sunt bugetarii care primesc banii?

today04 Feb. 2025
Concedieri 2025. Joburile unde se va taia in carne vie, firmele vor da afara!
Companii

Concedieri 2025. Joburile unde se va taia in carne vie, firmele vor da afara!

today04 Feb. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum sa folosesti inteligenta artificiala ca sa muncesti MAI PUTIN si MAI BINE
Companii

Cum sa folosesti inteligenta artificiala ca sa muncesti MAI PUTIN si MAI BINE

today04 Feb. 2025
Codul fiscal, modificat din nou! Schimbari la impozitarea acestor firme
Economie

Codul fiscal, modificat din nou! Schimbari la impozitarea acestor firme

today04 Feb. 2025
Un birou ordonat, o minte organizata: Legatura dintre curatenie si eficienta
Life Style

Un birou ordonat, o minte organizata: Legatura dintre curatenie si eficienta

today04 Feb. 2025
Greseli frecvente in alocarea bugetului de marketing si cum sa le eviti
Business

Greseli frecvente in alocarea bugetului de marketing si cum sa le eviti

today04 Feb. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x