Dietele bazate pe postul intermitent se bucura de un succes din ce in ce mai mare in ultimii ani, fiind apreciate tot mai mult de cei care isi doresc sa scape de kilogramele in plus. Dietele de acest fel au marele avantaj de a nu iti spune ce sa nu mananci, concentrandu-se in mod special pe limitarea numarului de ore in care poti manca. Kilogramele in minus nu sunt insa singurul scop al dietelor bazate pe acest post intermitent, specialistii fiind de parere ca zilele de post stimuleaza longevitatea si ii ajuta pe oameni sa se protejeze in fata unor afectiuni grave de sanatate precum diabetul sau cancerul.
Dieta 5:2 este una dintre cele mai cunoscute variante de post intermitent, fiind urmata de tot mai multi oameni in ultimii ani. Creata de nutritionistul Michael Mosley, aceasta dieta este caracterizata prin post timp de doua zile neconsecutive pe saptamana. In aceste doua zile se reduce aportul caloric la doar 500 de calorii in cazul femeilor, respectiv la 600 de calorii in cazul barbatilor. In celelalte cinci zile ale saptamanii nu exista constrangeri alimentare de niciun fel, fiind permis mancatul normal. Bineinteles insa, nu sunt recomandate excesele!
Postul alimentar nu este ceva nou pentru nimeni, oamenii fiind obisnuiti sa posteasca inca din urma cu cateva mii de ani. Fie ca vorbim despre postul din timpul somnului de noapte, despre postul de nevoie atunci cand nu exista mancare sau despre postul ce are la baza credintele religioase, postul alimentar a fost intotdeauna imbratisat de oamenii din intreaga lume. Si nici nu exista niciun fel de pericol atunci cand vorbim despre aceste perioade de post, organismul uman fiind pregatit din toate punctele de vedere pentru aceste perioade de foame.
Potrivit specialistilor, dieta 5:2 nu este neaparat mai eficienta decat alte diete din punct de vedere al numarului de kilograme date jos, insa este mai usor de urmat pe termen lung datorita faptului ca nu impune anumite constrangeri alimentare stricte.
Nutritionistii din Marea Britanie au anuntat recent si rezultatele unei analize pe termen lung realizate pe baza datelor obtinute de la 300 de persoane din Londra. Potrivit acestui studiu, 18% dintre cei ce au urmat dieta 5:2 au pierdut intr-un an mai mult de 5% din greutatea corporala. In cazul celor care au urmat o dieta clasica, numai 15% dintre ei au pierdut in acelasi interval de timp mai mult de 5% din greutatea corporala.
Postul intermitent nu numai ca te ajuta sa dai kilogramele jos, dar poate contribui spre exemplu si la pastrarea masei musculare. In cazul dietelor clasice, organismul tinde de cele mai multe ori sa arda si muschi, nu numai grasime. De asemenea, postul intermitent poate reduce stresul oxidativ si inflamatia din corp. Potrivit studiilor, postul intermitent reduce nivelul glicemiei pe stomacul gol cu 3 - 6% si al insulinei pe stomacul gol cu 20 - 31%, protajand astfel rinichii.
Specialistii sustin, de asemenea, ca postul intermitent poate contribui substantial si la sanatatea inimii, acesta imbunatatind numerosi factori de risc ce stau la baza afectiunilor cardiovasculare. Nu in ultimul rand, postul intermitent s-a dovedit a fi extrem de util si in preventia cancerului, acesta reducand totodata si efectele secundare ale chimioterapiei.
Citeste si: Secretul unui corp suplu: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!