Woodstock, dupa 50 de ani. Zornaitul banilor a anulat puterea florilor, sau despre ce ireal e orice ideal
Peste mai putin de o luna se implinesc 50 de ani de la cel mai mare eveniment muzical al tuturor timpurilor: festivalul de la Woodstock (15-18 august 1969). De fapt, Woodstock nu a fost despre muzica. A fost cu muzica, despre ceva mult mai pretios - a fost despre pace si despre libertate. A fost impotriva "sistemului". Dar sistemul s-a repliat rapid si a facut el ce-a facut astfel incat un lucru de o asemenea amploare si simbolistica sa nu se mai intample niciodata. Si nici nu s-a mai intamplat. Pana acum.
Ioana Georgescu-Raileanu, cineasta romanca stabilita la Paris, participanta la miscarile studentesti de la Paris, din 1968, miscari animate de aceleasi idealuri ca si festivalul de la Woodstock, spunea, intr-un interviu, ca toate miscarile de protest ale tinerilor de la sfarsitul anilor 1960 au fost "o pauza. O pauza de negare a rutinei gen vand-forta de munca pentru salariu, pentru ca eu sa supravietuiesc, iar patronal sa obtina plus-valoare."
Si protestele din 1968 si Woodstock-ul au contestat razboiul, in general, si, in particular, razboiul din Vietnam, au contestat sistemul de valori al societatii de consum, au contestat alienarea prin munca, au militat pentru libertate individuala, libertate sexuala, egalitate intre clasele sociale, egalitate intre barbati si femei.
Ce s-a ales de visele si de aspiratiile tinerilor de atunci se vede, mult prea limpede, astazi. Si anume praful si pulberea.
In fine… Woodstock, 15 august 1969. 500.000 de oameni, 4 zile de muzica, 4 zile de libertate, 4 zile de speranta si un "buchet" de trupe si de solisti cum nu s-au mai vazut niciodata pe aceeasi scena.
Despre cei care au performat la festival au ramas o sumedenie de marturii, inclusiv inregistrari video. Despre cei care, dintr-un motiv sau altul, nu au fost prezenti la Woodstock, desi fusesera invitati, se stiu mai putine lucruri.
Jethro Tull a declinat invitatia de a sustine un concert la Woodstock deoarece liderul Ian Anderson i-a spus impresarului trupei ca nu-i plac hippie si nici nu are chef sa vada in public fete dezbracate.
Trupa britanica Jeff Beck Group, din care facea parte, in epoca, si Rod Stewart, nu a onorat invitatia la Woodstock deoarece liderul acesteia, Jeff Beck si-a lasat colegii cu ochii in soare si a luat un avion catre Marea Britanie, suspectandu-si sotia de infidelitate.
Led Zeppelin nu a cantat la Woodstock deoarece managerul trupei, Peter Grant, a refuzat ca muzicienii pe care-i avea sub contract sa fie "inca un fel pe nota finala de plata".
Formatia rock americana Iron Butterfly, aflata in acel moment pe val datorita hitului "In-A-Gadda-Da-Vida" a spus ca participa doar daca este adusa la concert cu un elicopter privat, intra pe scena imediat ce ajunge, este platita la coborarea de pe scena si pleca de la festival tot cu elicopterul privat. Organizatorii i-au dat, fireste, cu flit.
The Beatles sustinusera ultima lor cantare la 30 ianuarie 1969 pe acoperisul casei lor de discuri, Apple Records. Oficial, grupul se destramase, dar este posibil sa fi acceptat invitatia la Woodstock, daca John Lennon nu si-ar fi conditionat participarea de prezenta pe scena a lui Yoko Ono.
Bob Dylan nu a venit la Woodstock deoarece unul dintre copiii sai se imbolnavise.
The Rolling Stones a declinat invitatia deoarece Mick Jagger se afla in Australia, unde juca intr-un film de care nu-si mai aminteste nimeni: "Ned Kelly".
The Doors a refuzat invitatia de a canta la Woodstock. Peste ani, Robby Krieger, chitaristul trupei, avea sa marturiseasca: "n-am venit la Woodstock fiindca eram prosti si aroganti. Am crezut ca o sa fie inca un festival de mana a doua…"
Michael Lang, unul dintre organizatorii principali ai festivalului Woodstock 1969, a anuntat ca anul acesta va avea loc un festival aniversar, Woodstock - 50.
"Festivalul din 1969 a fost o reactie a tinerilor acelei perioade la cauzele pentru care ne simteam obligati sa luptam - drepturi civile, ale femeilor, anti-razboi, si a usurat misiunea noastra de a impartasi pace, dragoste si muzica. Astazi, in tara noastra exista aceeasi dezbinare si am invatat ca muzica are puterea de a aduce oamenii impreuna. Asadar, este timpul sa aducem spiritul Woodstock inapoi si sa ne facem vocile auzite." - a spus Michael Lang, citat de revista "Variety".
Woodstock - 50 va avea loc in perioada 16-18 august, pe terenul circuitului de curse de masini Watkins Glen (New York), cu o suprafata de 4 kilometri patrati. S-a renuntat la locatia initiala, Bethel, deoarece Lang a considerat ca este "un spatiu prea mic pentru ce preconizam". La festivalul Woodstock 1969 au asistat 500.000 de oameni.