Jacques Brel: 40 de ani de eternitate si 7 lectii despre viata
Jacques Brel (8 aprilie 1929 - 9 octombrie 1978) s-a nascut la Bruxelles si s-a stabilit la Paris in anul 1953, decis sa se dedice carierei muzicale. Dupa un debut care a trecut mai degraba neobservat, obtine primul succes in 1956, cu piesa "Quand on a que l'amour". In 1959, succesul inregistrat cu albumul "La valse a mille temps" il propulseaza printre vedetele epocii. De atunci, triumful belgianului a devenit unul mondial.
La 40 de ani de la moartea artistului, "Le Figaro" publica o parte a mostenirii lasate de Brel: sapte sfaturi pentru a reusi in viata.
"Lectiile Brel" despre viata sunt extrase de youtuber-ul Antoine Debergh, de 27 ani, din ultimele interviuri acordate de artist.
1. Fii imprudent! Fii nebun!
Pentru a reusi, trebuie sa gresesti, trebuie sa fii imprudent, trebuie sa fii nebun. Lasa-te tentat, mai ales, de lucrurile care par imposibile.
2. Talentul inseamna sa-ti doresti cu adevarat sa faci un anume lucru.
Talentul nu exista. Talentul inseamna sa-ti doresti cu ardoare sa faci un anume lucru. Dupa ce-ti stabilesti obiectivul e nevoie doar de foarte multa transpiratie si disciplina. Nu stiu ce este aceea numita "arta". Nu stiu nici ce este acela numit "artist". Stiu doar ca exista oameni care trudesc din greu si-si investesc toata energia pentru a realiza ceva.
3. Cand simti, intr-adevar, ca vrei sa faci ceva, trebuie sa lasi totul deoparte si sa te arunci, ca un nebun, cu capul inainte.
Cunosc un milion de oameni care vor sa scrie o carte. Ei isi spun: mai vand bretele un an sau doi si apoi imi voi scrie cartea. Daca simti, intr-adevar, dorinta de a scrie o carte, opreste-te din orice altceva faci si scrie-o! Chiar cu riscul de a gresi.
4. Un barbat caruia nu ii este frica nu este un barbat adevarat.
Cant de 18 sau 19 ani si inca vomit de emotie inainte de a urca pe scena. Cand aveam trei concerte pe zi, tot de trei ori vomitam de frica. Nu frica este problema, ci felul in care ti-o asumi. Doar nebunilor nu le este frica.
5. Ceea ce ramane din viata unui om este intensitatea acesteia.
Ar trebui sa evitam sa traim ca niste infirmi. Ceea ce conteaza cu adevarat este intensitatea vietii noastre. Daca nu traim la intensitate maxima, viata nu este decat un lung ragaz de plictiseala.
6. Urmeaza-ti visul pana la capat!
La inceputul vietii aveam prea multe vise, imi doream prea multe lucruri. Cand am ales, insa, mi-am concentrat toata energia visului asupra caruia m-am decis, l-am urmat si l-am urmarit in toate clipele vietii mele.
7. Gandeste-te la prezent!
Doar oamenii prudenti se gandesc mai mult la viitor decat la prezent.
Dupa ce a spart gheata cu "La valse a mille temps", succesele au inceput sa se inlantuie: "Ne me quitte pas", "Les Bourgeois", "Les Vieux".
In 1975, in plina glorie, Brel a fost diagnosticat cu cancer si a decis sa se izoleze in Insulele Marchize, in Polinezia Franceza.
In 1977, Brel a inregistrat un ultim album, "Les marquises", primit ca un veritabil eveniment. Incununat cu acest ultim succes testamentar, Jacques Brel s-a stins din viata cateva luni mai tarziu.
In anul 2005, in Belgia a fost organizat un concurs-sondaj pentru desemnarea Celui mai mare belgian al tuturor timpurilor, iar Brel s-a impus, detasat, pe primul loc.
Peste doi ani, in 2007, un concurs identic a fost organizat si in Romania, iar romanii l-au ales pe Stefan cel Mare.
Sursa foto: http://www.jacquesbrel.be/