Cum s-a transformat cea de-a saptea arta intr-o industrie multimiliardara
Din primul film din lume, realizat de francezul Louis Le Prince in 1888, s-au pastrat doar doua secunde, care au retinut imaginea unor personaje care se misca, haotic, in curtea unei case. De atunci au trecut 142 de ani si ceea ce initial a fost numita cea de-a saptea arta s-a metamorfozat intr-o industrie in care numai onorariile actorilor din rolurile principale se scriu cu sapte cifre.
A saptea arta s-a convertit la statutul mult mai profitabil de industrie, iar aceasta se pare ca se simte foarte bine. Daca la nivelul anului 2016 incasarile globale ale salilor de cinema au fost de 36 de miliarde de dolari, specialistii estimeaza ca cifra va creste la 50 de miliarde de dolari in 2020.
Tarile care vand, anual, cele mai multe bilete la film sunt, in ordine: China, India si Statele Unite.
In ceea ce priveste incasarile din vanzarea biletelor, in anul 2017 pe primul loc se situau Statele Unite, cu incasari totale de 10,24 miliarde de dolari, China, cu incasari de 8,42 miliarde, Japonia - 2,25 miliarde, Marea Britanie - 1,73 miliarde, India - 1,53 miliarde, Coreea de Sud - 1,52 miliarde, Franta - 1,48 miliarde, Germania - 1,19 miliarde. Acestea sunt tarile in care incasarile din vanzarea biletelor de cinema depasesc pragul unui miliard de dolari anual.
Topul filmelor cu cele mai mari incasari din istorie este condus detasat de doua productii semnate de regizorul James Cameron: "Avatar" (2009), cu incasari totale de 2,7 miliarde de dolari si "Titanic" (1997), cu 2,1 miliarde.
Merita mentionat si faptul ca productia "Avatar" a costat 237 de milioane de dolari, iar "Titanicul" a fost produs cu 200 de milioane de dolari.
Cel mai bine platit actor din lume, in intervalul iunie 2017-iunie 2018, conform revistei "Forbes", a fost Dwayne Johnson, un fost luptator de wrestling, convertit la filme de actiune, in conturile caruia au intrat, anul trecut, 124 de milioane de dolari.
"Forbes" a realizat si un clasament al celor mai bine platite actrite, iar pe primul loc s-a situat Scarlett Johansson, care a castigat, in perioada mentionata, 40,5 milioane de dolari.
Diferenta intre veniturile lui Dwayne Johnson si cele ale celor mai bine platite actrite in acelasi interval de timp se vede cel mai bine daca amintim faptul ca actritele situate pe primele zece locuri ale topului "Forbes" au castigat, impreuna, 186 de milioane de dolari in vreme ce Johnson a fost platit cu 124 de milioane.
Exista diferente intre contractele propuse actorilor si cele propuse actritelor, dar acest lucru se datoreaza si faptului ca, la ora actuala, in industria filmului doar 29% dintre personaje sunt feminine.
Filmele au devenit, din ce in ce mai mult, "produse" ale unei industrii. Iar succesul unui produs este dat si de campaniile de marketing si de promovare care ii sunt dedicate.
La cea de-a 91-a editie a premiilor Oscar, care a avut loc recent, platforma de straming Netflix a tintit obtinerea premiului pentru cel mai bun film din competitie cu pelicula "Roma", regizata de mexicanul Alfonso Cuaron.
Daca ar fi izbutit sa obtina cel mai ravnit Oscar, Netflix ar fi intrat in istoria cinematografiei, devenind prima platforma de streaming care obtine recompensa suprema la Hollywood.
Pentru a-si atinge obiectivul, Netflix a pus la bataie, pentru campaniile de marketing si lobby dedicate filmului, 30 de milioane de dolari, adica de doua ori mai mult decat a costat productia.
In pofida efortului financiar urias, "Roma" nu a primit cel mai important Oscar, cel pentru cel mai bun film, dar tot s-a ales cu trei statuete: pentru celmai bun film strain, cel mai bun regizor si cea mai buna imagine.
Citeste si:
Cum sa platesti intretinerea fara cash
Sursa foto: pexels.com