Cantarea Primariei
bani publicicheltuire bani publicigabriela fireaangela gheorghiu
"Meciul" dintre doamna primar general al capitalei, Gabriela Firea, si cei care au comis... lezmajestatea criticarii intentiei sale de a-si conecta paiul propriu la conducta de popularitate a Simonei Halep a scos la suprafata lucruri interesante.
Una dintre cele care a cantat aria criticilor la adresa doamnei Firea a fost soprana Angela Gheorghiu. Dupa faza cu huiduielile de pe National Arena, domnia sa se declara dezamagita ca primarul urbii continua sa se foloseasca de numele unor mari personalitati.
Primaria a reactionat, acuzand-o pe Angela Gheorghiu ca are datorii catre Fisc. Celebra soprana a replicat ca nici pomeneala, ba mai mult, Fiscul are sa-i dea ei bani inapoi.
Care este castigul acestui schimb de replici? Faptul ca, referindu-se la concertul pe care doamna Gheorghiu l-a sustinut, in 2017, in Piata Constitutiei din Bucuresti, Primaria a scris, potrivit zf.ro, ca i-a platit artistei un onorariu de 144.906 euro, cu tot cu TVA.
Doamna Gheorghiu a reactionat spunand, potrivit zf.ro, ca “datele financiare au fost negociate de impresari”, iar “afirmatiile cu privire la onorariul de concert sunt in afara prevederilor contractuale si total lipsite de eleganta”.
„Ce a contat pentru mine, atunci, a fost faptul ca respectivul concert urma sa fie gratuit pentru bucuresteni si pentru iubitorii de muzica din toata tara (concertul fiind transmis in direct de Televiziunea Romana), dar si faptul ca, in seara aceea, s-a cantat muzica de opera, in Piata Constitutiei, pentru mai bine de 10.000 de oameni”, a scris celebra soprana.
Problema este tocmai cu acest termen: gratuit… Economistul Milton Friedman are 100% dreptate atragand atentia ca nu exista masa gratuita (There's no such thing as a free lunch).
Cu alte cuvinte, indiferent ca sunt persoane sau institutii, cineva plateste pranzul sau cina sau… concertele, dar ii lasa sa creada pe cei care infuleca mancare sau… cultura ca “e moka”, asa cum se spune intr-un limbaj foarte indepartat de cel academic.
Ceausescu sau “gealatii” sai de la Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste nu comunicau cat costau manifestarile… educative si… culturale din cadrul festivalului national “Cantarea Romaniei”. Pe ei nimeni nu-i tragea la raspundere…
In schimb, acum, fiecare bucurestean (si orice roman din localitatea sa de domiciliu) are, pe langa si inainte de dreptul de a vota, dreptul de a trage la raspundere autoritatile locale in legatura cu cheltuirea banilor contribuabililor.
Cat costa miliardele de panselute, bordurile si reasfaltarile unor strazi in buna stare, rerereamenajarile de parcuri este foarte putin probabil sa aflam oficial. Mai spune, din cand in cand Curtea de Conturi, dar zici ca ar vorbi cu peretii sau cu bordurile.
In acelasi fel, nu este foarte interesant sa stim cat costa Cantarea Primariei, de fapt, numeroasele… cantari organizate de institutia care administreaza banii capitalei Romaniei?
De ce nu sunt facute publice toate contractele cu artistii, mai mult sau mai putin cunoscuti? Sa putem compara onorariile platite din bani publici cu cele obtinute de artistii respectivi de pe piata, adica din concertele pe care ei insisi le organizeaza si la care “lumea” plateste direct pentru a lua parte.
Sa vada, atunci, cetateanul platitor de taxe si impozite cat de gratuita este… intrarea la evenimentele organizate de autoritatile publice…
Vom afla vreodata astfel de informatii? Poate ca un administrator de fonduri publice care ar publica notele de plata ar trezi interesul pentru a pune stampila impregnata cu tus.
Sursa foto: pexels.com