Votati (cu) masca!
alegeri romaniaalegeri locale 2020alegeri 2020protectie mascamunca sisif
Nimic nu are mai multa ironie decat viata. Dupa ce s-au descotorosit de biata Viorica Dancila, liberalii si aliatii lor au incercat sa forteze organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
Insa, noul coronavirus a spus "veto" si, de unde erau tintite anticipatele, nu au mai fost organizate nici macar alegerile locale la termen.
Ieri, numarul de noi imbolnaviri zilnice cu Covid 19 a atins un nou record ingrozitor: 1.356, dintre care nu mai putin de 232 in Bucuresti. Alt record nedorit: 402 de pacienti in sectiile de Anestezie Terapie Intensiva (ATI).
In timp ce noul coronavirus ne rontaie nervii si zilele, o parte dintre politicienii nostri se gandesc la motiune de cenzura, alta parte la organizarea alegerilor locale.
Tara arde si babele politice isi piaptana pedant pletele lungi cu fire imputinate de atatea pseudobatai de cap.
Sa organizezi alegeri in conditiile in care propovaduiesti - si foarte bine faci - distantarea sociala, evitarea aglomeratiei, evitarea atingerii obiectelor folosite des de multa lume, este o contradictie.
Dezamagiti de mai toate partidele, nu se-nghesuiau romanii la urne nici inainte de pandemie, daramite in conditiile de acum.
Cu toate acestea, doamna viceprim-ministru Raluca Turcan a sustinut, in timpul unei vizite la Botosani, ca alegerile locale de pe 27 septembrie 2020 pot fi organizate in bune conditii, in ciuda crizei sanitare.
"Alegerile pot fi organizate in bune conditii. Cine spune ca nu pot fi organizate in bune conditii, nu s-a uitat cum a fost organizat examenul de Bacalaureat sau Evaluarea Nationala.
Dumneavoastra stiti ce a fost acolo? A fost o munca de Sisif, dar s-a desfasurat totul in conditii foarte, foarte bune. (…) Guvernul acesta a demonstrat ca poate sa organizeze aceste evaluari in bune conditii. La fel putem sa organizam si alegerile, doar ca cerem PSD-ului sa iasa din duplicitatea discursului si sa spuna: vor sau nu vor alegeri!", a declarat Turcan, citata de Agerpres.
DoamnaTurcan, expresia munca de Sisif vine din legendele antichitatii grecesti, de la un rege din Corint, pedepsit - printre altele - pentru ca ii dezvaluise lui Asopos ca fiica sa, Egina, fusese rapita de Zeus. Asa ca Zeus l-a azvarlit pe Sisif in Tartar, iar judecatorii zeului Hades l-au osandit pe Sisif sa trudeasca pe vecie.
Sisif trebuia sa impinga o stanca pe varful unui munte, dar, imediat ce reusea, cu foarte multa truda, acest lucru, o eumenida (echivalenta greceasca a furiei - una dintre cele trei divinitati infernale, la romani) ii arunca stanca la poalele muntelui, iar bietul Sisif trebuia sa o urce iar si iar.
Truda, munca de Sisif este foarte grea, dar… zadarnica, spre deosebire de - daca vrem sa ne raportam tot la antichitatea greaca - munca titanica.
Munca de Sisif este echivalentul muncii-n zadar. De exemplu, medicii nostri au munca de Sisif: trateaza bolnavii de Covid 19 si, din cauza nerespectarii unor minime (!) reguli de bun-simt, spitalele se umplu la loc cu pacienti noi sau vechi, reinfectati…
Desi, potrivit lui Turcan, Guvernul si Institutul National de Sanatate Publica ar urma sa ia masuri de protectie a alegatorilor in ziua votului, Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, da glas foarte bine temerilor pe care electoratul le-ar putea manifesta: sa puna mana pe aceeasi stampila si sa intre in cabina de vot de unu pe unu, dupa sute de alti insi.
De aceea, fostul sef al statului ii indeamna pe guvernanti sa puna cat mai curand la punct votul prin corespondenta si votul electronic si sa organizeze alegeri cu sectii de votare, cabine si stampile, numai unde nu pot fi folosite primele doua variante.
Oricum ar fi, pana si dupa alegerile locale si parlamentare, semn electoral sau nu, votati (cu) masca!
Este una dintre putinele decizii care - in ciuda neinfailibilitatii sale - nu va va dezamagi, cand trandafirii se usuca, iar sagetile-s harsite de criza.
Foto: pexels.com