Virusul foametei omoara mult mai multi oameni decat coronavirusul
pandemiecoronacrizacriza
Criza, teama si frustrarea provocate de actuala pandemie nu sunt resimtite la fel in diferitele regiuni ale lumii. In tarile cu economii solide si stabile pandemia a provocat ingrijorare in masa, in vreme ce in zonele/ regiunile/ tarile slab dezvoltate pandemia nu reprezinta, nici pe departe, principala problema cu care se confrunta oamenii.
In cele mai sarace tari ale lumii, oamenii au fost nevoiti sa invete sa traiasca sub amenintarea mortii iminente. Fiindca, in acele zone, a muri de foame sau de sete este un loc comun.
Pentru nefericitii care traiesc acolo, spectrul foametei este mult mai inspaimantator decat noul coronavirus.
Conform datelor furnizate de FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura), la ora actuala 850 de milioane de oameni sufera de foame cronica in intreaga lume.
Iar foamea cronica nu este atunci cand ti-e pofta sa mananci ceva - foamea cronica este atunci cand esti flamand inca din ziua in care te-ai nascut, intreg metabolismul iti este afectat si intr-o buna zi vei muri. De foame.
Cate victime face foamea pe an? Conform FAO, in cele mai sarace regiuni ale lumii mor anual, de foame si din pricina unor boli provocate de malnutritie, nu mai putin de 5 milioane de copii cu varsta de sub 5 ani.
E greu de crezut, dar asta este realitatea: "virusul foametei" omoara mult mai multi oameni decat coronaviorusul.
In acelasi timp, virusul foametei ar putea fi combatut mult mai usor decat coronavirusul. Nu este nevoie de dezvoltarea unor noi vaccinuri, este nevoie doar de mancare. Dar se produce, acum, suficienta mancare pentru a-i "vaccina" pe toti cei flamanzi?
Raspunsul este simplu atata timp cat statisticile arata ca cca 30% din alimentele produse intr-un an in intreaga lume ajung la cosul de gunoi.
Faptul ca o treime din mancarea produsa anual in intreaga lume este aruncata nu-i ingrijoreaza pe marii jucatori din aceasta industrie? Faptul ca o treime din productia lor ajunge la tomberon nu-i preocupa?
Raspunsul este nu. Singura lor preocupare este sa vanda cat mai mult. Sa vanda mult mai mult decat ar fi nevoie. Deoarece cu cat vand mai mult, cu atat profitul lor este mai mare iar actionarii sunt mai multumiti la sfarsitul anului, cand isi primesc dividendele.
Acum, la vremea pandemiei, decalajul dintre cei bogati si cei saraci se va vedea si in accesul la vaccinul anti-covid. Cei care si-l pot permite il vor cumpara si se vor imuniza, iar pentru cei saraci nu a izbutit nimeni sa puna la punct un proiect global si viabil de vaccinare.
Pana la urma, de ce sa aloci bani pentru a vaccina anti-covid niste oameni care oricum vor muri de foame?
Citeste si:
Creditele au crescut cu 5,5%, iar depozitele cu 14,4%, la 420,794 miliarde de lei
Sursa foto: pexels.com