Viata ucide. Poluarea omoara, anual, mai multi oameni decat fumatul, SIDA, malaria si razboaiele
Am ajuns sa ne purtam, intr-un fel, asemenea nobililor care locuiau la Versailles, la Curtea lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare. Nobilii cu pricina isi turnau zilnic pe corp sticle intregi de parfumuri scumpe, dar nu se spalau niciodata. Despre Rege se spune ca s-ar fi imbaiat de trei ori in toata viata, iar curtenii sai isi faceau nevoile care pe unde ii apuca, prin tot palatul sau prin gradini. Un amestec straniu de opulenta si mizerie absoluta.
La 350 de ani de la acea vreme, Pamantul intreg a devenit asemena Versailles-ului - un amestec de opulenta si de mizerie absoluta.
Supraconsumul este la apogeu, industriile produselor de lux inregistreaza cresteri exponentiale si, desi nu ne mai facem nevoile (chiar) pe unde ne apuca, murdarim si imputim planeta de parca am avea alta/ altele de schimb.
Tot ce am izbutit, in cei 350 de ani care au trecut de la apogeul Regelui Soare, este sa mutam mizeria de pe noi in preajma noastra.
Romania, se stie, are o balanata comerciala negativa. Importam mai mult decat exportam. Printre "marfurile" care sunt importate in Romania (de catre operatori privati) sunt si gunoaiele. Deseurile de tot felul. Sunt companii (de asemenea, private) care sunt autorizate sa arda mizeriile pe care le importa.
Legislatia romaneasca in domeniul mediului este doar de forma si exista doar pentru a fi ocolita.
Poluam, in Romania, de parca asta ar fi rostul nostrum pe pamant. Poluam tot: aerul, apele de suprafata, panza freatica, solul, tot.
Astazi, 4 martie, "contorul" cu ajutorul caruia universitatea americana John Hopkins monitorizeaza epidemia de coronavirus indica 94.250 de cazuri de imbolnavire in toata lumea si 3.214 decese. Lumea intreaga este ingrijorata de evolutia si de efectele bolii.
Mai nimeni, insa, nu se arata ingrijorat de efectele poluarii asupra tuturor locuitorilor planetei.
Conform unui studiu de data foarte recenta al Societatii Europene de Cardiologie, media sperantei de viata la nivel mondial este diminuata cu trei ani din pricina poluarii.
In China, tot din pricina poluarii, media sperantei de viata este diminuata cu 4,1 ani, iar in India cu 3,9 ani.
La nivelul continentului european, efectele poluarii reduc media sperantei de viata cu 2,2 ani.
Conform studiului, doar poluarea atmosferica este responsabila de 8,8 milioane de decese premature in fiecare an, la nivelul intregii planete.
Prin comparatie, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca fumatul este responsabil de 7,2 milioane de decese anual, iar SIDA de 1 milion de decese pe an.
Malaria si razboaiele, la randul lor, sunt responsabile, laolalta, de 530.000 de decese anual la nivel global.
E cat se poate de simplu sa comparam cifrele de mai sus, iar comparatia ne arata cat se poate de clar ca poluarea este, in momentul de fata, cel mai mare ucigas de pe planeta.
Din pricina poluarii, am ajuns la un paradox sinistru: viata reprezinta cel mai mare factor de risc pentru ea insasi. Altfel spus, viata ucide.
Sursa foto: pexels.com