Veste buna pentru barbati: Multe probleme psihologice pot fi tratate cu bere
bereafectiunibolipsihologiegermaniagreseli
Unul dintre cei mai respectati reprezentanti ai sistemului medical din Germania a starnit recent o serie de controverse, dupa ce a spus ca unele probleme psihologice pot fi tratate cu bere.
Josef Hecken este presedintele GBA (Federal Joint Committee), autoritatea care decide natura tratamentelor oferite de sistemul medical german.
In cadrul sedintelor GBA, asiguratorii din sanatate, medicii si alte cadre discuta despre tratamentele eficiente pentru pacienti, raportate la banii investiti in sistem.
Unii si-au dat coate, dupa ce Hecken a declarat ca o persoana nu are nevoie non stop de psihoterapie si uneori, o bere poate fi mai benefica. Acesta este un comentariu oficial si a fost inregistrat in timpul unei intruniri GBA.
Hecken spune ca afirmatiile sale au fost rastalmacite. El nu a dorit sa "faca bascalie" de bolile psihice sau sa promoveze consumul de alcool, ca si alternativa la tratamentele medicale clasice.
A declarat insa ca "personal, nu vede de ce unele probleme ocazionale, cum ar fi dificultatea de a dormi, necesita tratamente imediat. "Uneori, ne poate ajuta o sticla buna de bere", a spus Hecken.
Potrivit acestuia, unii germani sunt nevoiti sa astepte luni de zile pana cand primesc un tratament pentru o tulburare de somn, de exemplu.
Afirmatiile sale nu au fost insa pe placul breslei medicale, scrie cotidianul Tagesspiegel.
O scrisoare de protest a circulat printre psihoterapeuti, din care spicuim: "Ati ignorat nevoile pacientilor nostri, folosind metafora sticlei de bere si i-ati stigmatizat subtil pe acei oameni care sufera de probleme psihice severe".
Presedintele asociatiei germane a psihoterapeutilor, Dieter Best, a spus ca afirmatiile lui Hecken legate de bere au fost nepotrivite, mai ales prin prisma legaturii care se realizeaza intre recesiune si dependenta de alcool.
Best a mai precizat ca declaratiile lui Hecken, potrivit carora permiterea accesului pacientilor la psihoterapie fara reteta de la medic ar reprezenta o mare greseala, sunt foarte grave.
Inainte de aceasta modificare, realizata in 1999, multi pacienti cu probleme psihice nu beneficiau de nicio terapie, ci mai degraba erau "tranchilizati" de medicii lor, a spus Best.