Stim ca organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona corect, la fel cum are nevoie si de vitamine si minerale, pe care le poti oferi organismului din alimentatie sau poti completa cu o serie de suplimente alimentare.
Incearca pe cat posibil sa nu te gandesti mereu la nutrienti, calorii si grame, ci mai degraba urmareste calitatea mancarii. Introdu in dieta ta legumele, care sunt foarte sarace in calorii, dar sunt bogate in fibre si pline de nutrienti. De asemenea, fructele intregi sunt un jucator cheie in alimentatia sanatoasa. Acestea sunt bogate in vitamine si minerale si sunt o modalitate excelenta de a potoli acea pofta de dulce de la finalul mesei. Sfatul nostru este sa te bucuri de fructe ca atare si sa nu le irosesti in sucuri sau smoothie-uri. Apoi, nu iti fie teama de cereale, mai ales cele integrale pentru ca sunt o sursa incredibila de fibre si contin vitamina B si alti nutrienti extrem de importanti pentru o buna functionare a organismului.
Totodata, nu trebuie sa te feresti nici de nuci si seminte pentru ca acestea contin grasimi sanatoase, excelente pentru ca parul si pielea ta sa arate bine. Intr-adevar, ai grija sa nu faci exces pentru ca pot contribui la cresterea in greutate, dar le poti adauga cu succes in cereale, sosuri, salate sau iaurt.
Micul dejun si pranzul trebuie sa fie mese sanatoase si care sa-ti satisfaca anumite pofte culinare. Asadar, din alimentatia ta nu trebuie sa lipseasca proteina slaba, cum sunt fructele de mare, puiul sau ouale. Nu uita de proteinele vegetale, cum sunt leguminoasele si nucile. Acestea trebuie sa faca parte din alimentatia ta din prima parte a zilei. Adauga si produse lactate cu continut scazut de grasimi si mesele tale vor arata excelent. Pentru varietate, gandeste-te la culoare si creeaza farfurii vesele.
Stim ca iubesti sa iesi la restaurant, dar din cauza portiilor mari si a prezentei zaharului si a sarii in exces, aceste obiceiuri iti pot aduce calorii suplimentare. Asadar, incepe prin a stabili doua zile pe saptamana in care sa gatesti si incearca sa experimentezi diferite mancaruri. Cauta noi retete, noi legume si organizeaza chiar serate cu familia si cu prietenii. Calculeaza portiile incat sa-ti ramana si pentru a doua zi la serviciu sau la cina. Trebuie sa fii atent ca din bucataria ta sa nu lipseasca condimentele, precum busuioc, oregano, ghimbir, cimbru, nucsoara, dar nici uleiuri cum este cel de masline sau de arahide.
Si la tot ceea ce contine zahar, precum bauturile indulcite, mai ales cele carbogazoase, si la dulciuri. Consumul de zaharuri naturale, cum sunt cele din fructe si legume, dar si din lapte, fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa. Tu trebuie sa le urmaresti pe cele adaugate, care se gasesc sub multe denumiri, precum zahar din trestie, sirop de porumb, glucoza, fructoza, miere sau indulcitor din porumb. Toate aceste bauturi indulcite cu zahar, cum sunt sucurile, cafeaua aromata, ceaiurile si chiar bauturile sportive sunt pline de zahar adaugat. Incearca sa limitezi consumul pana cand vei ajunge sa le elimini din dieta ta.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si