Vaccinul rusesc anti-Covid-19 se bucura de un succes surprinzator. A fost aprobat in peste 50 de tari, dar Europa ramane sceptica. De ce?
sputnik vrusia
Vaccinul rusesc anti-Covid-19,
Sputnik V, a fost aprobat in peste 50 de tari din lume, inclusiv din Uniunea Europeana.
La nivelul UE, exista doar doua state care au aprobat vaccinul Rusiei, respectiv Ungaria si Slovacia.
Presa internationala vorbeste despre "succesul surprinzator" al vaccinului Rusesc
Jurnalistii de la Del Spiegel au dedicat un intreg articol vaccinului rusesc, despre care sustin ca are un succes surprinzator.
Putin a dat lovitura de imagine in lume cu serul Sputnik V
Pe langa acceptarea lui de un numar considerabil de tari, vorbim, mai ales, despre o lovitura de imagine data de Vladimir Putin si Rusia in aceasta criza sanitara globala.
Vladimir Putin sustine ca vaccinul sau anti-Covid-19 este cel mai bun din lume. Totusi, e privit cu retinere in UE, unde doar Ungaria si Slovacia l-au aprobat. Vaccinul rusesc are, insa, un succes rasunator in America Latina.
"Sa fie pe buna dreptate?" se intreba Der Spiegel.
De ce sunt statele europene retinute? Ei bine, ar fi cateva motive clare. De exemplu, faptul ca, desi in celelate state, cum ar fi statele europene, liderii s-au vaccinat in direct la televizor, sau au postat imagini cu ei in centrele de vaccinare, in timp ce isi administreaza serul anti-Covid-19, Putin a refuzat sa faca acest lucru. De ce?
In ceea ce priveste vaccinarea cu camera, el nu a fost niciodata un fan al acestui lucru", a spus purtatorul de cuvant al lui Putin. - Nu-i place asta.
Totusi, liderul de la Kremlin a anuntat ca s-a vaccinat.
"Vaccinarea intarziata si ascunsa a lui Putin se potriveste bine cu povestea ciudata a lui Sputnik V, primul vaccin aprobat pentru COVID-19 din lume", scrie Del Spiegel.
"Sputnik V a devenit o chestiune de credinta"
Totusi, Europa continua sa fie sceptica, si nici rusii nu par prea convinsi de propriul lor vaccin, scrie Spiegel.
Suspiciunile rezida din faptul ca vaccinul a fost lansat fara prea mare transparenta, ba din contra. "Rezultatul este ca Sputnik V a devenit o chestiune de credinta - de parca flacoanele nu ar fi fost pline de vaccin, ci de un cocktail de politica si medicina", mai precizeaza sursa citata.
Abia in februarie 2021, la jumatate de an de la aprobarea vaccinului, rezultatele fazei III au fost publicate in revista The Lancet . Aceste studii au indicat faptul ca Sputnik V are o eficacitate de 91,6%, mai mare decat vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.
Critica s-a potolit considerabil de atunci, dar nu a disparut complet. Unii cercetatori solicita accesul la datele brute din studii, altii considera ca exista inconsecvente intre numarul participantilor la studiu si calculul eficacitatii, iar altii au speculat despre posibile manipulari. Totusi, un renumit cercetator rus, Denis Logunov, respinge aceste teorii.
Referindu-ne la denumirea vaccinului "V" reprezinta "vaccin", dar si "victorie", in timp ce "Sputnik", desigur, este o referinta la triumful Moscovei in cursa pentru spatiu: Acesta a fost numele primului satelit lansat pe orbita de Uniunea Sovietica in 1957.
Mesajul Rusiei este cu atat mai clar: "Am fost acolo primii. Si atunci, si acum".
"Pot sa inteleg scepticismul. Din afara, procesul parea prea grabit, ca si cum am fi incercat sa fim primii. Poate ca a jucat un rol. Dar a fost facut in conformitate cu regulile pentru aprobare", a spus un alt cercetator rus, seful Institutului de Cercetare Epidemiologie si Microbiologie Gamaleya de la periferia Moscovei, aflat in conducerea Ministerului Sanatatii, si fiind locul de unde a luat nastere vaccinul rusesc.
Se pare ca, in mare parte, succesul Rusiei are la baza experienta anterioara a Institutului acestuia in studiul Ebola
Institutul a inceput sa-si dezvolte vaccinul vector, format din doua componente, in februarie 2020. Virusurile gripale inactivate (asa-numitele adenovirusuri) au fost utilizate ca purtator pentru transporta materialul genetic de la agentul patogen al coronavirusului in celulele corpului uman.
Gamaleya a avut experienta in vaccinurile vectoriale, dezvoltand unul si pentru virusul Ebola. Institutul a trebuit doar sa-si umple transportatorul cu o noua sarcina utila. Cercetatorii au obtinut materialul viral necesar COVID-19 la mijlocul lunii martie de la o clinica din Moscova, unde un pacient, care a preluat infectia la Roma, primea tratament.