Vaccinarea obligatorie a personalului medical din Romania: Federatia Sanitas se opune. Nu e de acord nici cu testarea pe banii medicilor
medicipersonal medicalfederatia sanitasvaccinare obligatorie
Federatia Sanitas Romania a transmis, la inceputul saptamanii, un mesaj ferm pentru guvernanti, acela ca nu considera necesara impunerea vaccinarii obligatorii pentru personalul sanitar din tara noastra. Mai mult, Sanitas se opune si masurii prin care cei nevaccinati ar fi nevoiti sa isi plateasca singuri testele anti-Covid-19, ce ar trebui efectuate periodic.
Personalul sanitar este imunizat, in mare parte, spune Sanitas
Potrivit Federatiei, cei mai multi dintre angajatii din sistemul medical al tarii noastre sunt deja imunizati si, prin urmare, personalul sanitar nu constituie un risc major de infectare.
Potrivit Federatiei Sanitas din Romania, 60,14% dintre angajatii in Sanatate sunt fie vaccinati, fie s-au infectat cu virusul
SARS-C0V-2 in ultimele 6 luni si au anticorpii necesari, astfel ca decizia individuala de vaccinare - in cazul lor - poate fi amanata fara a pune pe nimeni in pericol.
Datele oficiale mai arata ca 39,86% dintre cei angajati in spitalele publice au decis sa amane, cel putin deocamdata, vaccinarea.
"Pe categorii profesionale, cea mai mare rata procentuala este inregistrata in randul medicilor (71,36%), iar cea mai scazuta in randul personalului sanitar auxiliar (52,8%). In baza datelor colectate, putem concluziona ca numarul personalului imunizat prin vaccinare sau in urma trecerii prin boala este foarte aproape de valoarea procentuala necesara atingerii acelui nivel numit 'imunizare in masa' sau 'imunizare de turma'. In consecinta, consideram ca in interiorul categoriei de populatie 'salariati in sistemul sanitar public' pericolul transmiterii si infectarii este minim", se precizeaza in comunicatul organizatiei sindicale.
Citeste si: Medicii si farmacistii care refuza vaccinarea, risca sa fie suspendati fara plata, in Italia
"Evaluarea este realizata de Federatia Sanitas pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din Romania. Esantionul reprezentativ cuprinde atat institutiile aflate in subordinea Ministerului Sanatatii si a autoritatilor publice locale, cat si pe cele care functioneaza in retele de institutii publice de sanatate aflate in subordinea altor ministere si autoritati publice centrale (Transporturi, Justitie, MAI, SRI, Academia Romana etc.). La acestea se adauga datele primite de la DSP-uri, Servicii Judetene de Ambulanta si Centre de Transfuzie Sanguina din intreaga tara", potrivit Sanitas.
Citeste si: Fauci avertizeaza: Din cauza nevaccinarii, riscam aparitia unor tulpini Covid si mai agresive. Atunci am putea avea cu adevarat probleme
Ministrul Sanatatii: Personalul medical care nu este vaccinat, probabil ca va trebui sa se testeze periodic, din fonduri proprii
Va amintim ca, in luna iunie, ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, declara urmatoarele: "Personalul medical care nu este vaccinat, probabil ca va trebui sa se testeze periodic, cu costuri suportate de catre persoana care se testeaza, nu de catre management, nu de catre Ministerul Sanatatii, asa incat pacientul sa fie in siguranta si din nou sa aiba certitudinea ca este tratat si diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat".
"Urmeaza sa modificam Ordinul pentru infectiile asociate activitatii medicale, asa incat sa facem mai indezirabila absenta vaccinarii pentru personalul medical. Si atunci cand vrem sa facem lucrul acesta, avem in principal, in gand, pacientul, care si el are drepturi si are dreptul de a veni in contact cu un cadru medical, fie ca e medic, fie ca e asistenta medicala, fie ca e infirmiera, care nu il pune la risc, adica are sanse extrem de reduse de a fi infectat si asta o obtinem prin vaccinare", a mai spus ministrul Sanatatii.