Vaccinare drive-through in Piata Constitutiei din Bucuresti si maraton al vaccinarii la Sala Palatului si Biblioteca Nationala
drive thru bucurestidrive through bucurestimaraton vaccinare bucurestivaccinare biblioteca nationalavaccinare sala palatului
Dupa succesul Maratonului Vaccinarii de la Timisoara si al centrului de vaccinare drive-through din Deva, se incearca multiplicarea acestuia si in restul tarii. Valeriu Gheorghita, presedintele CNCAV, a anuntat deschiderea, pe 29 aprilie 2021, in Bucuresti, unui centru drive-through in Piata Constitutiei.
In Piata Constitutiei, vor fi organizate patru fluxuri de vaccinare cu ser produs de compania Pfizer. Prezentarea va fi directa, fara programare in platforma. Din punct de vedere organizatoric, in cursul zilei de maine, toata activitatea va fi deja pregatita, spus oficialul.
Legat de Maratonul Vaccinarii de la Timisoara, Gheorghita a spus ca acesta a fost un succes.
"Tocmai de aceea ne dorim replicarea acestui tip de eveniment de vaccinare; primul eveniment va avea loc in Bucuresti, in perioada 7-9 mai, vorbim de organizarea a 50 de fluxuri de vaccinare, vaccin de la compania Pfizer, in doua locatii diferite, Sala Palatului, unde vor fi organizate 40 de fluxuri, si Bibiloteca Nationala, unde vor fi organizate 10 fluxuri.
Aceasta activitate, acest maraton de vaccinare este organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, cu sprijinul si cu implicarea autoritatilor locale si, bineinteles, Comitetul National de Coordonare a Activitatilor de Vaccinare, insa, activitatea de voluntariat si toata logistica necesara sunt asigurate de Universitatea de Medicina si Farmacie, de Corpul Academic si toti cei care isi doresc sa participe la acest demers", a declarat Gheorghita.
De asemenea, in perioada 14 -16 mai, la nivel national, in mod deosebit in Cluj-Napoca, Targu Mures si Iasi, universitatile de medicina organizeaza astfel de evenimente, de maraton de vaccinare, prin care se vrea facilitarea accesului unui numar cat mai mare de persoane la vaccinare, fara programare directa.
Tot o particularitate a campaniei de vaccinare se va desfasura in perioada 10 -17 mai, in Craiova, prin implicarea Universitatii de Medicina si Farmacie.
"Va fi o saptamana altfel, in care, in toate centrele de vaccinare din municipiul Craiova, se va asigura vaccinarea pe o perioada de 24 de ore din 24, fara programare. Este un proiect-pilot, pe care ne dorim sa-l evaluam in cadrul municipiului Craiova, tocmai pentru a trage concluziile pe baza carora sa putem sa analizam oportunitatea de a transforma si de a extinde modalitatile de a accesa un centru de vaccinare prin prezentare directa.
De altfel, luam in calcul aceasta modalitate, de prezentare directa a persoanelor la centrele de vaccinare; vom incepe foarte probabil cu centrele din municipiile in care exista centre regionale de depozitare, tocmai pentru a asigura o continuitate a aprovizionarii cu vaccinuri si pentru a nu periclita calitatea lantului de frig si, implicit, sa nu riscam irosirea inutila a dozelor.
Este un proiect pe care l-am discutat cu ministrul apararii nationale, domnul Nicolae Ciuca, legat de implicarea spitalelor militare, care sunt, de altfel, si centre regionale de depozitare. Va fi analizata aceasta oportunitate si ne dorim asigurarea vaccinarii fara programare, implicit si a celorlalte centre de vaccinare din municipiile in care exista centre regionale de dezpozitare si, sigur, rand pe rand, probabil, ca vom extinde progresiv aceasta modalitate.
De asemenea, luam in calcul prezentarea directa la centrele de vaccinare, cel putin pentru anumite grupe de varsta, de pilda, pentru persoanele de peste 60 de ani, sau pe anumite intervale orare; fiecare centru de vaccinare, de pilda, are un numar de locuri disponibile, acele locuri ne dorim sa fie afisate pe o perioada de trei zile si sa existe un numar de ordine iar persoanele se prezinta direct, in limita locurilor disponibile si vor fi vaccinate.
Citeste si:
Ministerul Sanatatii si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti incep evaluarea tehnica a spitalelor
De ce? Pentru ca una dintre concluziile principale pe care le-am tras dupa evenimentul de la Timisoara este legata de dorinta oamenilor de a se prezenta la vaccinare, insa fara sa existe aceasta programare prin intermediul platformei si cred ca, in felul acesta, vom reusi sa facem un sistem poate, in viitor, mai atractiv pentru persoanele pentru care platforma nu a fost suficient de accesibila", a explicat presedintele CNCAV.