Una dintre tarile iubite de romani va aplica AMENZI LUNARE pentru NEVACCINATI
vaccinare obligatorie greciavaccinare obligatorie austriapericol tulpina omicron
Introducerea obligativitatii vaccinarii impotriva COVID-19 este si va ramane o chestiune controversata. Unele state, printre care si Romania, au ambalat obligativitatea in restrangerea accesului pentru numeroase activitati, principala fiind accesul in mall-uri. In schimb, altele nu se feresc sa spuna ca vaccinarea va fi obligatorie.
Este si cazul Greciei, al carei premier, Kyriakos Mitsotakis, a anuntat ca
vaccinurile impotriva COVID-19 vor deveni obligatorii pentru persoanele cu varsta maimare de 60 de ani, in contextul necesitatii instituirii unor restrictii suplimentare pentru a tine sub control propagarea SARS-CoV-2.
Astfel, cetatenii greci in varsta de peste 60 de ani trebuie sa se programeze pentru prima doza de vaccin pana pe 16 ianuarie 2022, insa masura trebuie aprobata de parlament.
Mitsotakis a argumentat introducerea obligativitatii vaccinarii aratand ca peste jumatate de milion de cetateni greci, cu varsta de peste 60 de ani refuza sa se vaccineze, multi dintre ei ajungand la spital, unde ingreuneaza tratarea altor boli grave.
Persoanele care vor refuza sa se vaccineze vor plati o amenda lunara de 100 de euro. Sumele incasate din amenzi vor fi depuse intr-un fond care va finanta spitalele.
In Grecia, peste 18.000 de persoane au decedat din cauza COVID-19, iar rata mortalitatii a crescut accentuat in noiembrie.
Noua din 10 decese cauzate de COVID-19 se inregistreaza la persoane cu varste de peste 60 de ani, 7 din 10 pacienti intubati au peste 60 de ani, 8 din 10 pacienti intubati sunt nevaccinati.
In ultima luna, ritmul de crestere a programarilor pentru prima doza de vaccin la grupa de populatie de peste 60 de ani este de 3% fata de 5-15% la alte varste.
In tari precum Portugalia si Danemarca, care vaccinat 99% dintre persoanele mai mari de 60 de ani, presiunea asupra sistemului de sanatate si pierderea de vieti omenesti este de pana la 10 ori mai mica decat in Grecia.
Procentul cetatenilor vaccinati cu varsta peste 60 de ani se ridica la 99,5% in Portugalia, la 99,1%, in Danemarca, si la 93,1%, in Suedia. In Grecia, procentul de vaccinare pentru aceeasi grupa de varsta este de 83%.
Vaccinare obligatorie in Austria
In conditiile inrautatirii situatiei epidemiologice si aparitiei noii tulpini omicron, autoritatile de la Viena au luat unele dintre cele mai dure masuri impotriva cetatenilor care refuza sa se vaccineze.
Astfel, de la 1 februarie 2022, vaccinarea va fi obligatorie in Austria, aplicandu-se tuturor celor cu domiciliul permanent in aceasta tara.
Cine se va opune, va trebui sa se prezinte la autoritatile locale, iar daca ignora de doua ori somatia, va fi amendat cu 3.600 de euro.
Daca incalcarea legii vaccinarii pune alte persoane in risc serios sau daca cei nevaccinati continua sa ignore ordinul, vor fi amendati cu pana la 7.200 de euro, putandu-se ajunge, in caz de neplata, si la patru luni de inchisoare.
Proiectul de lege va fi prezentat pe 6 decembrie. Pana atunci, probabil ca se vor clarifica si anumite detalii. De exemplu, nu se stie daca persoanele care platesc amenzile si refuza in continuare sa se vaccineze vor primi alte amenzi.
Din cauza cresterii rapide a infectiilor, din 22 noiembrie, Austria a intrat in lockdown, numerosi austrieci protestand in strada, iar opozitia politica a acuzat guvernul ca s-a ajuns la dictatura.
Potrivit Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, 65,2% din populatia totala a Austriei a fost vaccinata.