Alimentele care se gasesc in magazine ( inclusiv bio) sunt atat de dezechilibrate in favoarea produselor rele pentru sanatate incat daca “mancati un pic din toate” va veti imbolnavi cu siguranta , va veti ingrasa, va veti obosi si va veti enerva peste masura.
Atunci, regula de aur a zilelor noastre este alta : “ mancati cat mai multe lucruri bune cu putinta si cat mai putine lucruri rele “. Pare simplu, dar este o regula foarte dura.
Profesionistii in marketing sunt platiti pentru a va face sa rontaiti in permanenta
- pentru fiecare tip de chips, de bomboana, de bautura dulce, eexista mai multi “sefi de produs” care lucreaza necontenit pentru a va face sa cumparati cat mai multe lucruri rele.
- ei au diplome de scoli inalte de comert si sunt sub autoritatea unui “sef de grup” care depinde, la randul lui, de directia de marketing
- in final, exista sute de ganditori care studiaza “comportamentul consumatorilor” pentru a le gasi punctele slabe si a-i face sa cumpere : culoarea produsului, textura, gustul, mirosul, ambalajul sunt avute in vedere.
- la finalul fiecarei saptamani ei trebuie sa raporteze care au fost vanzarile si sa incerce noi strategii pentru a ceda tentatiei de a cumpara prostii.
Studiu de caz – cum au devenit migdalele un aliment-pubela
Initial, migdalele comercializate au fost un aliment minune – 25-50 grame de migdale pe zi insemna un aport real de vitamina B ( B1, B6 si B9 ), de magneziu ( foarte bine asimilabil din migdale) , potasiu, fosfor, fier, zinc, cupru, proteine (2-3 grame pe portie), si de fibre . In plus, migdalele sunt bogate in acizi mono-nesaturati (68% din lipidele lor) si polisaturati ceea ce ajuta la sanatatea inimii si a arterelor.
Dar, regii marketingului alimentar de care am vorbit mai sus au observat ca migdalele, lejer coapte, se sparg mai placut in gura . Apoi au observat ca daca sunt bine sarate te fac sa salivezi . In final, s-au dovedit si mai gustoase daca erau usor afumate. Care este problema ? Amandele coapte, sarate si afumate isi pierd calitatile nutritionale. Pentru a tine sarea trebuie sa adaugi ulei de arahide ( cel de migdale e prea scump). Coacerea distruge pretiosii acizi grasi polisaturati. De asemenea, se pierd multe viatmine.
Aceste tertipuri de marketing au sporit vanzarile de migdale. Multe persoane nu apreciau gustul migadalelor crude si acum se bat pe cele coapte, sarte si afumate. Cele crude se gasesc rar si costa dublu fata de cele procesate ( in Franta) . La noi, din fericire, in Piata Matache din Bucuresti, se gasesc inca migdale crude, mai ieftine decat cele procesate.
Sute de alte produse au suferit aceeasi soarta in numele vanzarilor profitabile. Iata de ce “mancati un pic din toate” nu mai functioneaza.
Din fericire exista trei tehnici de gherila a consumatorului ca sa iasa viu din super-market.
Regimul curcubeu
O varianta de intelegere a lui este regula “ Daca este alb, nu mancati”. Nu sunt bune : faina alba, laptele, pastele albe, toate alimentele care nu au o culoare definita.
In general, paloarea tradeaza absenta de nutrimente esentiale : vorbim despre “calorii goale”.
Obiectivul consumatorului inteligent este sa aduca in organism un maximum de:
- vitamine ;
- minerale ( in bunele proportii) ;
- anti-oxidanti, mai ales polifenoli .
Acesti nutrienti se gasesc mai ales in produsele proaspete si colorate . Polifenolii dau culoare fructelor si legumelor si le permit sa reziste agresiunilor exterioare. Polifenolii lupta impotriva radicalilor liberi care altereaza celulele si va imbatranesc. Cautati violetul vinetelor, rosul pepenului si tomatelor, verdele verzei, spanacului si prazului, portocaliul morcovului si al pepenelui galben sau dovleacului.
Cu cat farfuria va fi mai asemanatoare unui curcubeu cu atat veti fi mai sanatos
Indicele glicemic
S-a dovedit ca existenta de zaharuri lente si rapide este o fabula. Este sistemul cel mai inselator care a fost gandit in nutritionism. Asa s-a spus ca painea bagheta , pastele si cartofii ar fi contine zaharuri lente. Fals. Dupa consumarea lor zaharul este prezent in sange mai mult decat daca ati fi consumat zahar pur. Acelasi lucru este adevarat pentru barele de cereale, patiserie, pizza, cerealele de la micul dejun .
Consumarea acestor produse provoaca un varf de insulina , hormon produs de pancreas si care transforma zaharul sanguin in grasime rea. Grasimea rea se acumuleaza mai ales in viscere, cel mai rau loc posibil. Urmeaza apoi o hipoglicemie, adica o scadere marcanta a taliei zaharului din sange, din cauza excesului de insulina.
Trebuiesc privilegiate alimentele cu indice glicemic scazut : legumele verzi, legumele uscate, ciocolata neagra cu procent ridicat de cacao, carnea si pestele.
Este bine sa fie consultate tabelele cu inddici glicemici pe alimente . Foarte bun este tabelul Montignac : montignac.com .
Profitati de scaderile de preturi
Preturile produselor de sezon scade cand este varf de productie. De aceea trebuiesc cumparate . In plus, in varf de productie au si calitatea cea mai buna.
Trebuie evitat sa se cumpere legume si fructe proaspete in afara sezonului. Nu numai ca vor fi scumpe, dar fiind produse in sere vor avea o calitate inferioara celor din camp.
In afara sezonului este bine sa se cumpere legume si fructe congelate. In primul rand ele au fost recoltate in perioada de varf de productie . In al doilea rand, au aceeasi calitate nutritionala ca si cele proaspete din sezon. Pot chiar sa aiba o calitate mai buna : au fost recoltate si puse imediat la congelat, n-au suferit transformari la transport si depozitare in camere reci.
Atentie insa : produsele grase nu au o viata lunga prin congelare.
Toate aceste sfaturi le datorez excelentului nutritionist francez Jean-Marc Dupuis , care a publicat un material pe 24.08.2017 in newsletter-ul Sante Nature Innovation
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212