Uitati de distantarea sociala! OMS prefera sa o numim DISTANTARE FIZICA
distantare socialadistantare fizicaomsepidemiepandemiecoroanviruscovid 19sars cov 2
OMS a anuntat ca se indeparteaza de termenul "distantare sociala†intr-o informare din 20 martie. Maria Van Kerkhove, o epidemiologa a bolilor infectioase din cadrul OMS, a reiterat aceasta pozitie intr-o conferinta de presa miercuri. Autoritatile sanitare mondiale spun ca e mai indicat sa folosim termenul de "distantare fizica", fiindca "este important sa ramanem separati fizic, dar conectati social", a spus Van Kerkove, adaugand ca oamenii ar trebui sa aiba grija de sanatatea lor mentala si de cei dragi in timpul pandemiei.
Organizatia Mondiala a Sanatatii si alti experti in domeniul sanatatii ar prefera sa inlocuim termenul de "distantare sociala" cu cel de "distantare fizica".
Motivul? Expertii in sanatate sustin ca distantarea sociala poate avea un impact psihologic negativ si ca, in aceste momente, e important sa ramanem conectati la nivel social, dar distantati fizic in acelasi timp. Din acest motiv, inlocuirea termenului cu cel de "distantare fizica" este mult mai potrivita.
"Am spus "distantare fizica ”, deoarece este important sa ramanem separati fizic, dar conectati social”, a spus Van Kerkove,
"Nu exista nicio blocare in a vorbi cu familia si a gasi modalitati de conectare", a adaugat medicul epidemiolog.
"Contactul fizic consensual si interactiunile dintre persoane elibereaza substante chimice in creier si corp, inclusiv endorfinele, serotonina si oxitocina, care pot stimula fericirea si pot reduce durerea si stresul. Dar o imbratisare sau o mana care altfel ar oferi confort, intr-o perioada de incertitudine si frica, este acum acel lucru care ar putea pune in pericol sanatatea fizica a oamenilor", arata
CNN.
"Distantarea sociala ”a fost termenul gresit pentru inceput”, a spus Zaki intr-un Q&A cu universitatea. "Ar trebui sa ne gandim la aceasta data ca la "distantare fizica ”pentru a sublinia ca putem ramane conectati social chiar si in timp ce suntem separati".
Astfel, e important sa percepem masurile de restrictie sociala ca fiind o cale prin care ne protejam sanatatea noastra, dar si a celor dragi, nu ca pe o piedica in relatiile sociale. Pentru ca relatiile sociale se pot mentine la fel de apropiate, chiar daca exista restrictii privind contactul fizic si e important sa folosim toate mijloacele de care dispunem pentru a ramane aproape de cei dragi, chiar daca fizic nu putem lua contact cu ei, deocamdata, spre binele tuturor.
Citeste si:
Dimineata Pastelui, dimineata pura a copilariei mele