UE da lovitura de gratie celor de la AstraZeneca. Dupa ce a dat in judecata compania, Uniunea a decis sa rupa si colaborarea
astrazenecauevaccin anticovid
Uniunea Europeana (UE) a decis sa renunte la contractul cu AstraZeneca, dupa ce acesta va expira. Intelegerea de distribuire de vaccinuri nu va mai fi reinnoita, au anuntat oficialii Uniunii Europene.
In luna iunie va expira contractul dintre UE si compania producatoare de vaccin anti-Covid-19, AstraZeneca. Dupa aceasta data, insa, UE nu va mai prelungi contractul, renuntand la colaborarea cu acest producator.
"Nu am reinnoit contractul (cu AstraZeneca) dincolo de luna iunie. Vom vedea, urmarim ce se intampla”, a declarat comisarul european pentru piata interna, in cadrul unei interventii pentru postul de radio France Inter/France Info.
UE se va orienta catre Pfizer, celelalt mare jucator pe piata producatorilor de vaccinuri. La finele saptamanii, UE a incheiat cu Pfizer cel mai mare contract de pana acum, pentru a face fata campaniilor de vaccinare derulate in statele membre.
Potrivit presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in baza noului contract, UE va primi de la Pfizer 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19.
De ce renunta UE la AstraZeneca?
Uniunea Europeana si-a declarat in mai multe randuri nemultumirea generata de faptul ca AstraZeneca nu respecta termenii de livrare. Practic, desi la inceputul intelegerii, producatorul si-a asumat sa livreze un anumit volum de doze, acesta a revenit asupra intelegerii, spunand ca nu poate face fata termenilor de livrare.
Din aceasta cauza,
UE a dat in judecata AstraZeneca. UE si AstraZeneca urmeaza sa fie audiate pe 26 mai de un tribunal din Bruxelles in acest dosar. De altfel, nu putine voci de la varful institutiilor europene au acuzat ca, din cauza faptului ca AstraZeneca nu si-a respectat termenele de livrare, statele
membre ale UE au campanii de vaccinare foarte lente.
Uniunea Europeana a confirmat actioneaza in justitie AstraZeneca din cauza deficientelor in livrarile vaccinului sau in statele membre.
"Prioritatea noastra este sa ne asiguram ca livrarile de vaccin Covid-19 au loc pentru a proteja sanatatea Uniunii Europene”, a declarat luni comisarul UE pentru sanatate, Stella Kyriakides, printr-o postare pe reteaua de socializare Twitter.
"Acesta este motivul pentru care Comisia Europeana a decis impreuna cu toate statele membre sa initieze proceduri judiciare impotriva AstraZeneca", a mai spus oficialul.
Campania de vaccinare din Europa a fost incetinita in special pe fondul suspiciunilor legate de
posibilele efecte adverse ale serului AstraZeneca, mai multe state europene suspendand complet sau partial administrarea acestui vaccin, in pofida asigurarilor venite atat de la Agentia Europeana a Medicamentului, cat si de la OMS, ambele institutii spunand ca serul e sigur si eficient.