Tu cat de bine te odihnesti? Afla aici de ce un somn bun este vital pentru sanatatea ta!
Cel mai frecvent simptom de care se plang pacientii in timpul consultatiilor medicale este oboseala. Si n-ar trebui sa ne surprinda acest lucru daca ne gandim la stilul de viata intens specific societatii moderne, un stil caracterizat de suprasolicitare, stres si somn insuficient. Mai ales acest ultim factor - somnul insuficient - pune mari probleme.
Toti medicii, fara exceptie, spun ca somnul este „medicamentul” natural pe care il avem la dispozitie pentru tratarea afectiunilor de tot felul si ca trebuie sa ii acordam atentie maxima.
Somnul intareste sistemul imunitar, reface rezervele de energie si stimuleaza productia a tot felul de hormoni benefici pentru organism.
De aceea, efectele unui somn profund si de durata se vad imediat: te bucuri de o memorie mai buna si de o creativitate sporita, esti ferit de depresie si de boala Alzheimer, elimini toxinele, iti mentii mai usor greutatea intre limitele optime, ai un ten proaspat, curat, tineresc.
Din contra, un somn insuficient iti afecteaza performantele intelectuale, favorizeaza starile depresive si, in timp, dubleaza riscul de deces ca urmare a aparitiei unor afectiuni cardiovasculare.
Este complet gresita ideea ca prin somn pierzi o treime din viata, timp in care ai putea sa castigi mai multi bani, sa te bucuri de familie sau sa inveti cat mai multe lucruri.
Adevarul este ca fara un somn suficient n-ai mai putea nici sa muncesti pentru a castiga mai multi bani, nici sa inveti lucuri noi (creierul obosit nu te-ar ajuta deloc) si n-ai putea nici sa te bucuri de familie sau de viata, in general. Ai fi asaltat de boli, ai ajunge rapid la medic si acesta ti-ar recomanda – ce ironie! – sa faci exact lucrul pe care l-ai evitat, anume sa te odihnesti mai mult.
Somnul este, cu adevarat, cel mai bun medicament. Un somn bun inseamna sanatate curata si acesta este de altfel si motivul pentru care nevoia de somn este mai mare in prima parte a vietii, cand procesul de crestere si dezvoltare trebuie sa se desfasoare in parametri optimi.
Nou-nascutii trebuie sa doarma 14-17 ore pe zi, bebelusii de pana la 1 an – 12-15 ore pe zi, prescolarii – 10-13 ore, iar apoi durata ideala de somn scade odata cu cresterea varstei, dar nu foarte spectaculos. Chiar si un adult cu un program specific omului modern ar trebui sa doarma 8-9 ore pe zi.
Din pacate insa calitatea somnului iti este adesea afectata de lucruri aparent minore, carora nu le acorzi importanta cuvenita:
- o pozitie inadecvata a zonei cervicale sau a intregului corp;
- diversi factori alergeni prezenti in asternuturi;
- o pilota prea groasa sau prea subtire, care nu asigura o temperatura adecvata (te trezesti din somn pentru ca iti este prea cald sau prea frig).
Iata si cateva lucruri mai putin cunoscute despre somn:
1. Privarea de somn te omoara mai repede decat privarea de hrana;
2. In mod normal, dupa ce te bagi seara in pat, iti trebuie 10-15 minute ca sa adormi.;
3. Adormi mai repede daca iti imaginezi un peisaj natural linistitor. Numaratul oilor nu este atat de eficient precum se crede;
4. In timpul somnului poti sa pierzi cca 0,5 kg din greutate. Simpla actiune de a respira consuma calorii;
5. Capacitatea ta de a-ti aminti ce ai visat se diminueaza foarte rapid. Dupa ce te-ai trezit, in 5 minute uiti 50% din vise, dupa 10 minute nu mai tii minte aproape nimic.
Sursa foto: www.pexels.com