Trei modalitati eficiente prin care scapi de poftele alimentare
pofte alimentarefast-foodprajiturisiluetaconsum de lichideconsum de apamotivareautomotivarefibre alimentarefibre
Probabil ca nu exista om care sa nu simta din cand in cand nevoia si dorinta de a consuma un anumit aliment, si satisfacerea unui mic capriciu nu poate face rau nimanui. Totusi, cum actionam in cazul in care aceste pofte sunt mult prea frecvente si ne pun in pericol atat sanatatea, cat si silueta?
Organismul nostru are nevoie de un aport complex de nutrienti pe care ii obtinem dintr-o alimentatie cat mai diversificata, motiv pentru care este indicat sa nu ne abtinem complet de la consumul unor produse sau ingrediente, in cazul in care nu avem o indicatie medicala in acest sens.
Daca sanatatea ne permite, trebuie sa ne satisfacem si "micile" capricii. In fond, o ciocolata sau o felie de tort n-au omorat pe nimeni, totusi, trebuie pastrata o limita. A consuma zilnic alimente delicioase, insa foarte bogate din punct de vedere caloric si foarte sarace in nutrienti si substante hranitoare, poate prezenta un risc pentru sanatate, si in special pentru silueta.
Daca te afli in postura in care salivezi cand treci pe langa un fast-food sau o cofetarie, si cazi "in pacat" de fiecare data, e timpul sa te opresti si sa incepi sa-ti controlezi mintea si corpul.
Iata cum poti indeparta o pofta aparent incontrolabila:
Consuma la prima masa a zilei alimente bogate in fibre
Fibrele alimentare ofera o senzatie de satietate pe termen lung si, implicit, nu te vor lasa sa simti nevoia de o gustare sau sa ti doresti cu ardoare sa consumi un anumit produs. Alimente bogate in fibre: tarate (porumb, grau, orez, ovaz), ierburile uscate si condimentele, pudra de caco si ciocolata neagra, seminte de in, susan si unt de susan (tahini), nuci (migdale, fistic, nuci pecan), seminte de floarea soarelui, fasole (alba, neagra sau Pinto), dovlecei, fructe (mere, pere).
Deficitul de fibre poate cauza constipatie, hemoroizi si pot contribui la cresterea valorilor colesterolului si a glucozei din sange. Atentie insa, pentru ca un consum excesiv de fibre poate determina obstructie intestinala, diaree sau chiar deshidratare.
Este important sa se bea cat mai multa apa, daca se consuma multe fibre.
Bea cat mai multe lichide, in special apa
Specialistii recomanda un consum minim de 2 litri de lichide pe zi, insa acesta reprezinta o estimare generala. Cantitatea optima de lichide se consuma in functie de specificul fiecarui organism, dar si de activitatile fizice sau de temperaturile de afara. Astfel, o persoana care depune efort fizic, sta in caldura sau isi doreste sa manance mai putin, consuma mult mai multe lichide.
Apa este sursa vietii, iar intrebuintarile sale sunt infinite. De exemplu, apa poate tine poftele alimentare departe. De ficare data cand o persoana simte nevoia sa consume un aliment si isi doreste sa nu duca la bun sfarsit acest lucru, poate consuma 3-400 ml de apa, dupa care va constata ca pofta se diminueaza considerabil sau chiar dispare complet.
De asemenea, se recomanda consumul unui pahar de apa inainte de ficare masa, pentru a imbunatati digestia si a reduce din pofta de mancare.
Automotiveaza-te
Dincolo de orice recomandare alimentara, psihicul este punctul cheie al tuturor reusitelor. Fara o minte puternica si o motivatie sustinuta in permanenta prin exercitiu regulat, dorintele omului sunt supuse esecului.
Daca iti doresti sa te tii departe de anumite alimente care iti fac rau, insa poftesti la ele, gandeste-te obiectiv la urmarile pe care le poate avea acel consum ( iti poate afecta silueta, glicemia, colesterolul, etc) si incearca sa-ti focusezi atentia catre altceva. Gaseste o activitate in acele momente, de exemplu, asculta muzica.
Iti vei schimba starea de spirit si vei fi mai puternic in lupta cu poftele alimentare.
Citeste si:
5 lucruri pe care oamenii inteligenti NU le fac