Traim intr-o lume total lipsita de empatie, in care moralitatea nu este nimic altceva decat un moft
Campania de vaccinare anticovid a inceput la sfarsitul anului trecut, la 12 luni dupa ce a iesit la iveala primul caz de imbolnavire in localitatea Wuhan din China. In cursa pentru obtinerea unui vaccin s-au lansat mai multe mari companii farmaceutice din Occident, dar si din Rusia si China. Administrarea vaccinului, insa, nu este lipsita de incidente de natura morala sau chiar legala.
La inceputul lunii februarie, in China au foat arestati membrii unei retele de falsificatori ai vaccinului.
80 de chinezi au fost arestati pentru ca au vandut drept vaccin, reproducand intocmai ambalajul original, fiole cu o banala solutie salina.
Politia chineza a anuntat faptul ca reteaua actiona deja din luna septembrie a anului trecut si ca, pana sa fie destructurata, a apucat sa vanda zeci de mii de doze de vaccin contrafacut, inclusiv dincolo de granitele Chinei, pentru care a incasat cca 3 milioane de dolari.
In Argentina, autoritatile au descoperit ca o seama de persoane au fost vaccinate preferential.
De administrarea preferentiala a vaccinului s-a ocupat ministrul sanatatii din guvernul argentinian, ministru care a fost nevoit sa demisioneze in urma scandalului.
Cu o zi in urma, Ministerul argentinian al Sanatatii a publicat o lista cu 70 de persoane care au fost vaccinate desi nu se incadrau in categoriile de personal sau de cetateni care ar fi avut prioritate la imunizare.
Printre cei care au fost vaccinati peste rand se numara in principal oficiali de rang inalt, precum si membri ai familiilor lor si rude ale acestora.
Mai multe organizatii non-guvernamentale, dar si Organizatia Mondiala a Sanatatii, au semnalat faptul ca accesul la vaccin al tarilor sarace este mult mai redus decat in cazul tarilor bogate.
Din acest motiv, a fost creata platforma COVAX, al carei scop este sa asigure un acces echitabil la vaccin pentru cele mai sarace 92 de tari din lume.
Platforma COVAX este coordonata de Organizatia Natiunilor Unite si de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Recent, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a afirmat ca o seama de tari din categoria celor bogate fac presiuni (a se citi oferte de nerefuzat) asupra producatorilor de vaccin pentru a-si asigura cat mai multe doze, chiar peste numarul care le este necesar.
Companiile producatoare, pentru care vanzarea vaccinurilor este doar un business ca oricare altul, onoreaza prioritar comenzile supradimensionate ale tarilor bogate, astfel incat numarul de doze disponibile pentru programul COVAX este tot mai redus.
Astfel stand lucrurile, programele de vaccinare in cele 92 de tari cele mai sarace din lume nu va putea incepe mai devreme (varianata optimista) de luna martie a anului curent, cu mai bine de un trimestru dupa inceperea campaniei la nivel global.
Dincolo de boala pe care o provoaca, noul coronavirus a scos la lumina adevarata fata a lumii in care traim: o lume lipsita de empatie, in care moralitatea nu este nimic altceva decat un moft.
Sursa foto: maxpixel.net