Top 6 alimente pentru intretinerea si sanatatea ochilor
ochisanatatealimentespanacpestecarnemorcoviardeiul grasantioxidantiomega 3zeaxantinaluteinamaculacarbohidrativitamina cluteinacartofii dulci
A fi sanatos presupune adoptarea unei diete corecte si a unui stil de viata activ.
Pentru o inima puternica, oase la fel, un corp suplu si echilibrat. Insa nu trebuie sa neglijam ochii, mai ales ca obiceiurile, munca si, in general, regimul nostru de viata se vor resimti puternic odata cu inaintarea in varsta. Cataracta, ochii uscati si alte boli oculare pot fi prevenite printr-o reorientare alimentara.
Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea ochilor?
1. Morcovii.
Nu avem pretentia sa fim Bugs Bunny ca sa vanam morcovii, insa aceste legume sunt numarul 1 pe lista alimentelor pentru o vedere perfecta. "Ambalati" in beta-caroten, morcovii ne aduc antioxidantii care lupta impotriva bolilor degenerative ale ochilor, cum ar fi cataracta si betacarotenul.
Usor de adaugat in orice salata sau in mancare, morcovii ar trebui sa reprezinte prima optiune atunci cand vrem sa dam un impuls de sanatate ochilor nostri. Iar sucul de morcovi ar trebui a devina una dintre bauturile preferate.
2. Ardeiul gras.
Ardeiul gras este o excelenta sursa de vitamina C, un element vital pentru mentinerea unei vederi optime. De asemenea, este bogat in antioxidanti si alte vitamine care protejeaza ochii.
Poate fi consumat ca atare sau in salate, supe sau in alte mancaruri, carora le imbogateste gustul, culoarea, aducand un aport important de saruri, vitamine si alcaloizi, ce contribuie la mentinerea sanatatii intreg organismului.
3. Trei tipuri de carne de pasare de ferma: curcan, pui sau strut
Pasarile de curte sunt substituente mult mai sanatoase pentru carnea rosie sau grasa, de vita, porc sau miel, pe care suntem obisnuiti sa o gasim in galantare. Carnea de strut, desi e mai scumpa si oarecum dificil de obtinut, este bogata in zinc, potasiu, proteine si fier, adica exact elementele-cheie pentru o vedere foarte buna. Zincul este un mineral esential, care se gaseste in retina, determinand producerea unor enzime necesare unor ochi sanatosi. Fierul combate degenerarea oculara, protejand ochii cu inaintarea in varsta.
Curcanul si puiul contin si acestea cantitati importante de de zinc, avand in plus vitamina B, niacina si vitamina E, esentiale pentru lupta impotriva cataractei si altor boli oculare.
Aceste tipuri de carne sunt ingrediente de baza pentru multe feluri de mancare. Fripturi, supe, tocane sau in salate sarace in grasimi.
4. Spanacul.
Secretul spanacului consta in bogatia de vitamina C, luteina, zeaxantina si beta-caroten. Concentratia mare de antioxidanti de care dispune alimentul preferat al lui Popeye previne degenerescenta maculara. Zeaxantina si luteina cresc densitatea pigmentului in zona maculei, actionand ca un ecran solar pentru ochi si absorbind 40-90% din razele spectrului luminii albastre periculoase.
Spanacul se poate consuma fiert sau in salate.
5. Cartofii dulci.
Aceste legume dispun de o "dotare" impresionanta: fibre, zaharuri naturale, carbohidrati complecsi, proteine, carotenoizi, vitamina C, fier si calciu. Miezul dulce, cu nuante portocalii, este deosebit de gustos fie copt sau prajit, fie piure de cartofi.
6. Pestele. Somonul si sardinele.
Pestele, in general, are cantitati mari de Omega 3, grasimi esentiale pentru un stil de viata sanatos. Somonul si sardinele aduc insa un aport mai mare din aceste substante atat de necesare organismului. Omega 3 protejeaza vasele de sange din jurul globului ocular, contribuind la cresterea acuitatii vizuale.
Pentru consum sunt indicate variantele salbatice ale acestor tipuri de pesti. (fitnea.com)