Toate farmaciile si spitalele din UE trebuie sa aiba sistem de detectare a medicamentelor falsificate
medicamente falsificatemedicamente falsefalsificare medicamentedetectare falsuri
Din aceasta luna, industria producatoare de medicamente va trebui sa aplice un cod de bare 2-D si un dispozitiv de protectie impotriva modificarilor ilicite pe cutia medicamentelor eliberate pe baza de reteta.
Farmaciile, inclusiv cele online, si spitalele va trebui sa verifice autenticitatea medicamentelor inainte de a le elibera pacientilor, a anuntat Comisia Europeana.
Acesta este ultimul pas in transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate, adoptata in 2011, care vizeaza garantarea sigurantei si a calitatii medicamentelor vandute in UE.
"La aproape 7 ani de la adoptare, transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate va fi finalizata datorita introducerii unor elemente de verificare de la un capat la altul si de siguranta a medicamentelor eliberate pe baza de reteta.
Cu alte cuvinte, orice farmacie sau spital din UE va trebui sa dispuna de un sistem care sa faciliteze si sa eficientizeze detectarea medicamentelor falsificate.
Cu toate ca va trebui sa depunem mai multe eforturi, dupa lansarea sistemului, pentru a ne asigura ca noul sistem functioneaza corespunzator in intreaga UE, sunt optimist ca oferim cetatenilor inca o masura de siguranta pentru a-i proteja de pericolele asociate cu medicamentele neautorizate, ineficiente sau periculoase", a declarat comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis.
Acesta a adaugat ca, inca de la inceputul mandatului sau, a incurajat ministrii de resort din statele membre sa monitorizeze punerea in aplicare a acestui nou sistem si sa ofere ajutor tuturor partilor implicate in pregatirile pentru noile norme care impiedica medicamentele falsificate sa ajunga in mainile pacientilor.
In saptamanile si lunile urmatoare, Comisia va monitoriza noul sistem pentru a se asigura de functionarea corespunzatoare a acestuia.
Medicamentele produse inainte de 9 februarie 2019, fara elemente de siguranta pot sa ramana pe piata pana la data expirarii lor.
Noul sistem de verificare de la un capat la altul va obliga, insa, persoanele autorizate (in special farmacistii si spitalele) sa verifice, pe tot parcursul lantului de aprovizionare, autenticitatea produselor.
Sistemul va permite statelor membre sa asigure o mai buna trasabilitate a medicamentelor individuale, in special in cazul in care exista vreo preocupare legata de unul dintre acestea.
Foto: pexels.com