Titanicul din oceanul de pandemie
masuri pandemiemasuri anticovidmasuri anticoronavirusstare urgentastare alerta
Pentru ca, in comparatie cu alte state, in Romania, numarul de infectari cu SARS-CoV2 este mai mic, cel al vindecarilor se apropie de 64%, iar decesele reprezinta 6,5%, tot mai multe voci canta melodia sperieturii degeaba, a luarii unor masuri exagerate inainte de actuala stare de alerta si in timpul acesteia.
Aproape nimeni nu vede ca aceste cifre au fost atinse tocmai datorita starii de urgenta si ordonantelor militare care au restrictionat (mai putin strict in comparatie cu alte tari) libertatea de miscare a oamenilor.
Cat timp cineva este sanatos (si poate asimptomatic) si a avut si fericirea ca, in familia lui, sa nu fie nici macar suspiciuni de infectare cu Covid-19, i se pare ca virusul este departe, unde-a-ntarcat China pangolinu' sau poate numai in imaginatia colectiva, omenirea fiind, de fapt, hipnotizata de... oculta mondiala (indiferent de ce-o-nsemna asta) sa creada ca bazdagania exista.
Intr-adevar nu stii dimensiunile unei catastrofe decat dupa ce aceasta s-a produs.
Culmea sau nu, oamenii cred in zodii si-n horoscoape, nu in ce spune stiinta, aia care numara savanti, profesori doctori docenti, laureati de Premiu Nobel.
Daca armatorul nu ar fi insistat ca "vasul imposibil de scufundat" sa goneasca spre New York, Titanicul ar fi fost probabil, dupa niste decenii de serviciu, scos pe uscat si transformat in muzeu sau s-ar fi odihnit la vreun cheu, nu pe fundul Atlanticului.
Nu era bine, daca aisbergul ar fi fost zarit cu mai mult timp inainte, astfel incat timonierul sa apuce sa carmeasca astfel incat gigantul de gheata sa crute gigantul de metal?
Dincolo de ce au gresit autoritatile, salvatorii, guvernul, daca cineva nu ar fi aprins artificii-n clubul Colectiv, acum nu ne-am fi uitat la aceasta pagina neagra din istoria recenta.
Daca liderul flotei americane ancorata in rada de la Pearl Harbour ar fi fost informat de atacurile japoneze, perlele Marinei Militare a SUA nu ar fi stat ca niste rate in cada, in calea avioanelor japoneze.
Daca serviciile de informatii ar fi reusit sa dejoace planurile teroristilor, nici pagina neagra datata 11 septembrie 2001 nu ar fi fost scrisa.
Daca, inainte de a avea loc o nenorocire, Providenta, Dumnezeu pun in miscare niste minti si niste maini care duc la evitarea unui dezastru, oamenii au tendinta sa-l bagatelizeze daca acesta a fost evitat…
"Ce putea sa se-ntample?" "Da', dar nu s-a-ntamplat mare lucru!" "Spun medicii ca va fi rau? Nu-i nimic: vom trai si vom vedea" "Toti suntem datori cu o moarte" "Toti trebuie sa murim de ceva"...
Insa, cand se apropie... coasa, cati mai ramanem atat de viteji?
In conditiile existentei unor modele matematice, reci si functionale, care arata viteza uriasa de transmitere a unui virus - si inca a unuia total nou - fara niciun leac (in primele zile), care a explodat rapid de la epidemie la pandemie, nu iei masuri dure, stricte?
Cat de aproape sa fie santul, stalpul sau zidul pentru ca pasagerii unei masini sa-si dea seama ce accident grav a evitat soferul?